Svet 3

24.07.2024.

17:53

Poljska postavila ultimatum Ukrajini

Ukrajina se neće pridružiti Evropskoj uniji dok se ne reši pitanje Volinjskog masakra, rekao je poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjak-Kamiš televiziji Polsat.

Izvor: Kosovo online

Poljska postavila ultimatum Ukrajini
EPA-EFE/Lukasz Gagulski POLAND OUT

Podeli:

"Moramo jasno da kažemo: Ukrajina neće ući u EU dok se ne reši Volinjsko pitanje", naglasio je Kosinjak-Kamiš, prenose Novosti.

Prema rečima šefa poljskog ministarstva odbrane, Poljska podržava Ukrajinu koliko god može, ali "nije sve savršeno" u odnosima zbog nerešenih istorijskih pitanja. Kosinjak-Kamiš je primetio da je jedno od tih pitanja Volinjski pokolj.

Senat Poljske usvojio je 2016. godine rezoluciju kojom se tragedija u Volinjsku proglašava genocidom. U tekstu dokumenta se navodi da su u "volinjskom masakru, osim Poljaka, poginuli i Jevreji, Jermeni, Česi i predstavnici drugih nacionalnih manjina, kao i Ukrajinci, koji su pokušavali da pomognu žrtvama".

Volinjsku tragediju – masakr etničkog poljskog stanovništva 1943. godine, izvršila je Ukrajinska pobunjenička armija. Prema različitim procenama, u tom masakru stradalo je između 30.000 i 100.000 ljudi.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: