Svet 0

24.07.2024.

14:49

Šolc rešen: Odluka je jasna

Socijaldemokrate (SPD), čiji je član, još ga nisu zvanično kandidovale, u anketama stoji katastrofalno, pa ipak nemački kancelar Olaf Šolc želi novi mandat.

Izvor: dpa-prototype.de

Šolc rešen: Odluka je jasna
Profimedia

Podeli:

Dogodine neće, rekao je u sredu, slediti primer američkog predsednika Džozefa Bajdena i odustati.

"Nastupiću kao kancelar, da ponovo budem kancelar", izjavio je na tradicionalnoj letnjoj konferenciji za medije u Berlinu.

SPD je opisao kao nepokolebljivu stranku. "Svi smo čvrsto odlučili da u sledeću kampanju za savezne izbore idemo zajedno i da pobedimo", istakao je Šolc.

"Hvala vam na izuzetno lepom i prijateljskom pitanju", rekao je odgovarajući na pitanje hoće li slediti Bajdenov primer.

Vlada je u sredu usvojila preporuku da se izbori održe 28. septembra sledeće godine, što je regularan rok. Odluku zvanično treba da potpiše predsednik države, ali on obično sledi preporuku vlade.

U poslednjoj anketi instituta Forsa 67 odsto socijaldemokratskih ispitanika reklo je da će SPD na izborima imati veće šanse za uspeh s nekim kandidatom za kancelara koji nije Šolc.

Tek trećina je ocenila da Šolc treba ponovo da se kandiduje.

Na izborima za Evropski parlament početkom juna SPD je dobila 13,9 odsto glasova. To joj je bio najgori rezultat na bilo kojim izborima u Nemačkoj od Drugog svetskog rata.

Poslednje istraživanje Insa je potvrdilo trendove, i socijaldemokrate s 15 odsto podrške postavlja daleko iza demohrišćana (CDU/CSU), vodeće opozicione grupe, koja ima 31 odsto podrške.

U istoj anketi SPD zaostaje i za desničarskom Alternativom za Nemačku (AfD), koju je podržalo 17 odsto ispitanika.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: