Svet 1

24.07.2024.

10:15

Makron odbio

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da će vlada u ostavci ostati na funkciji ​​do sredine avgusta, dok je ta zemlja domaćin Olimpijskih igara, i odbacio pokušaj levičarskog saveza da nametne novog premijera.

Izvor: Index.hr

Makron odbio
EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Podeli:

Francuska levičarska koalicija Novi narodni front, koja je osvojila najveći broj mesta u parlamentu na izborima u julu, ali ne i većinu, objavila je u utorak da će Makronu predložiti stručnjaka za finansijski kriminal  Lusi Kastets kao kandidata za premijerku, samo sat vremena pre nego što je Makron govorio u TV intervjuu.

Na pitanje o Kastets, koja je nepoznata javnosti, Makron je u intervjuu za "France 2" istakao: "Ime nije problem. Pitanje je: Koja se većina može da se dobije u (Nacionalnoj) skupštini?".

"Do sredine avgusta nismo u poziciji da menjamo stvari, jer bi to stvorilo nered", dodao je Makron.

Kastets je, inače, direktorka finansija i nabavki u pariskoj gradskoj skupštini.

Diplomirala je na elitnoj francuskoj školi za državne službenike "Ecole Nationale d'Administration" 2013. godine, ali nema iskustva u stranačkoj politici.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: