Svet 19

24.07.2024.

23:30

Rat – dan 882: Žestoke borbe; "Neprijatelj se probija"; Novi napad na Rusiju

Rat u Ukrajini – 882. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 882: Žestoke borbe; "Neprijatelj se probija"; Novi napad na Rusiju
Profimedia

Podeli:

Nastavljaju se borbe na istoku Ukrajine. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage preuzele kontrolu nad još jednim naseljem u Donjeckoj oblasti.

Završeno

23:14

Ukrajinci se žale da im Rusi vraćaju tela zarobljenika bez unutrašnjih organa

Povratak tela ratnih zarobljenika bez unutrašnjih organa u Ukrajinu može biti dokaz da se u Rusiji ti organi koriste za transplantacije, navedeno je na sastanku predstavnika porodica ratnih zarobljenika sa izvanrednim i opunomoćenim ambasadorom Ukrajine u Turskoj Vasilom Bodnaromom održanom u Ankari.

"Danas se već pouzdano zna da primamo tela izmučenih ljudi iz zatočeništva (prilikom razmene tela). Ne dobijamo samo izmučena tela, dobijamo tela koja su, nažalost, bez organa. To potvrđuje činjenicu da crno tržište ljudskih organa funkcioniše u Ruskoj Federaciji. Zato smatram da je neophodno da se ceo svet obavesti kako bi se zaustavio ovaj zločin", rekla je supruga jednog ratnog zarobljenika, prenosi Ukrinform.

Žena je apelovala na predsednika Turske da podrži stvaranje mešovite lekarske komisije koja će omogućiti praćenje zdravlja ukrajinskih i ruskih ratnih zarobljenika.

22:45

Novi napad na Rusiju

Ukrajinske trupe granatirale su Šebekino u Belgorodskoj oblasti, tri osobe su povređene, rekao je šef regiona Vjačeslav Gladkov.

Oštećene su tri zgrade.

Pored toga, oštećeni su privredni i društveni objekti, tri automobila i vodovi za dovod struje i gasa.
 

21:33

Generalštab Ukrajine: Najžešće borbe na Kurahovskom i Pokrovskom pravcu

Na frontu je od početka dana zabeleženo više od 90 borbenih okršaja sa ruskim trupama, najžešće su na Kurahovskom i Pokrovskom pravcu, saopštava Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku.

"Situacija na frontu ostaje teška i napeta. Neprijatelj, uprkos značajnim gubicima koje su mu naneli naši branioci, nastavlja da pokušava da probije odbranu ukrajinskih trupa. Danas su se okupatori koncentrisali na pravcu Kurahiv i Pokrovski", navodi se u poruci vojske Ukrajine.

21:33

Ruski avion lovac presreo tri britanska aviona iznad Crnog mora

Ruski avion lovac Su-27 presreo je iznad Crnog mora strateški izviđački avion RC-135 i dva aviona lovca 'tajfun'' britanskog ratnog vazduhoplovstva, koji su leteli ka ruskoj granici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Nakon što se ruski lovac približio britanskim avionima, oni su skrenuli i udaljili se od ruske granice, a ruski avion vratio se bezbedno na matični aerodrom, prenosi TASS.

U saopštenju se dodaje da nije bilo kršenja državne granice, dok je let ruskog lovca izveden u skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora iznad neutralnih voda, bez prelaska vazdušnih puteva ili opasnog približavanja avionima strane države.

20:31

"Teška situacija" u Donbasu

Ukrajinska vojska u Donbasu je u teškoj situaciji, navodi se u objavi Generalštaba ukrajinske vojske na društvenim mrežama.

"Situacija na frontu je i dalje složena i napeta", navodi se u objavi.

Prema navodim ukrajinskih vojnika, borbe se nastavljaju u blizini Krasnogorovke i Konstantinovke na kurahovskom pravcu.
 

18:57

Zaharova: Moskva ne veruje Kijevu da je spreman da pregovara

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da se ne može verovati izjavama ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog o mogućim pregovorima sa Rusijom o "nekakvom mirovnom planu". 

"Niko nema poverenja u njega. Svi odlično razumeju da je to čovek koji može da izvrne bilo šta, koji može da laže, koji može da odbije sve, jer je čak napustio svoj narod, bukvalno bacajući građane Ukrajine na žrtveni oltar", rekla je Zaharova na brifingu za novinare, prenosi Tas.

Ona je skrenula pažnju na činjenicu da do sada "niko ništa nije uradio – ni Zelenski, ni njegova administracija ili druge grane vlasti, ni zapadni pokrovitelji sa ciljem da se ukine zakon koji zabranjuje Ukrajini da pregovara sa Rusijom".

"Čujemo mnogo reči, ali ne vidimo nikakva dela u principu, osim što Zelenski nastavlja da se obračunava sa građanima Ukrajine", istakla je Zaharova.

17:06

Rusi se "sručili" na Harkov

Ruske oružane snage izvršile su vazdušni napad na centar Harkova, u kojem su povređene dve osobe, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov.

"Napad vođenim vazdušnim bombama na centralni deo grada. Pogođeno je stambeno područje, ima žrtava", naveo je Terehov na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform. On je dodao da su dve osobe povređene i da je izbio požar od posledica udara na privatnu stambenu zgradu, kao i da su na licu mesta angažovane sve nadležne službe.

15:01

13:59


Izjavama šefa kijevskog režima Vladimira Zelenskog o mogućim pregovorima sa Rusijom o nekakvom "mirovnom planu" se ne može verovati, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
 

19 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: