Svet 3

23.07.2024.

23:40

Dramatičan snimak: Ukrajinci oborili ruski jurišni avion SU-25 VIDEO

Oružane snage Ukrajine oborile su 23. jula ruski jurišni avion Su-25 u Donjeckoj Narodnoj Republici. Snimak je potvrdio uništenje letelice.

Izvor: Novosti

Dramatičan snimak: Ukrajinci oborili ruski jurišni avion SU-25 VIDEO
Profimedia

Podeli:

Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oboren je MANPADS-om. Incident se navodno dogodio u pravcu Pokrovsk.

Pilot se katapultirao i odmah su ga evakuisali ruski timovi za potragu i spasavanje. Nezvanični ruski izvori su potvrdili ove izveštaje.

Uprkos brojnim tvrdnjama iz Kijeva, ovo je prva ruska letelica koja je oborena poslednjih meseci, a da za to ima konkretnih dokaza.

Su-25 je ušao u službu 1987. godine, međutim, trenutno ruske Vazdušno-kosmičke snage imaju svoju duboko modernizovanu verziju — Su-25SM3.

U Ukrajini se jurišnici koriste za razbijanje položaja Oružanih snaga Ukrajine na liniji fronta i u bližoj pozadini ukrajinske odbrane. Njihov cilj je da pruže vatrenu podršku kopnenim jedinicama. Mogu uništiti skoro svaku opremu, artiljeriju, ljudstvo, inženjerske strukture.

Napadni avioni obično ispaljuju nevođene avionske rakete i momentalno izvode manevar ispaljivanjem toplotnih zamki. Mogu se približiti meti i pokrenuti udare nekoliko puta, a zatim se vratiti na bazni aerodrom.

Avioni uglavnom rade u parovima u Ukrajini. Dok jedna letelica granatira poziciju neprijatelja, druga obezbeđuje operaciju.

Piloti Su-25 lete na izuzetno malim visinama, što smanjuje verovatnoću njihovog otkrivanja i poraza od sistema PVO, međutim mali prenosni raketni bacači i vizuelno ciljanje ovoga puta su pomogli u obaranju. Takođe ulaze na liniju borbenog lansiranja maksimalnim brzinama.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: