Svet 0

23.07.2024.

14:45

"Evropa mora da bude spremna"

Češki premijer Petr Fijala apelovao je danas na Evropsku uniju da bude spremna na oba moguća ishoda predsedničkih izbora u SAD i da više sama brine za svoju bezbednosti.

Izvor: Beta

"Evropa mora da bude spremna"
Shutterstock/artjazz

Podeli:

"Ja već dugo tvrdim, još pre nego što se Bajden povukao iz kampanje, da Evropa mora da bude spremna na oba ishoda i da Evropa mora više da se brine za svoju bezbednosti, da stoji više na vlastitim nogama i u onim pitanjima u kojima smo se decenijama oslanjali na to da je za SAD odbrana Evrope prioritet", kazao je Fijala u intervjuu za češki tabloid Blesk.

Češki premijer upozorio je da se iz predizbornih debata u SAD vidi da Amerikanci imaju drugačije prioritete, interese u drugim delovima sveta, a to po rečima Fijale Evropa mora da ima u vidu.

Fijala je, na pitanje čitalaca koliko će još trajati rat u Ukrajini, odgovorio da to ne može da se predvidi.

"Da završi tako da u Ukrajini bude trajni mir može samo onda ako Rusija uvidi da vojno ne može da ostvari svoje ambicije i da njena agresivna politika nije uspešna. Zato je potrebno pomagati Ukrajini. Pomaže Evropa, rade to i SAD, ali činjenica je da Rusija ne uspeva da ostvari svoje ciljeve pre svega zahvaljujući hrabrosti Ukrajinaca", kazao je Fijala.

Češki premijer ponovio je da se Ukrajina u ratu s Rusijom ne bori samo za svoju bezbednost, već i za bezbednost Čeha i Evropljana.

"Ako Rusija ostvari svoje ciljeve i okupira Ukrajinu, to neće biti njen poslednji agresivni korak", rekao je češki premijer.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: