Svet 2

23.07.2024.

13:41

Uništiće nas klimatske promene: Ova zemlja je prva na udaru

Brazil prvi oseća klimatske promene, jer su stotine hiljada ljudi ostale bez kuća u poplavama koje su natopile jug Brazila, a u zemlji je sad rekordan broj šumskih požara.

Izvor: Tanjug

Uništiće nas klimatske promene: Ova zemlja je prva na udaru
EPA-EFE/XINHUA / Huang Guobao CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT

Podeli:

Ovogodišnje poplave natopile su ključni poljoprivredni region na jugu, s kišama koje su od maja oštetile stotine hiljada domova i uništile ogromne delove useva, prenosi Rojters.

Brazil se sada suočava sa šumskim požarima, koji bi trebalo da se pogoršaju u narednim mesecima jer velike vrućine i vetrovi prodiru kroz zapad ka severu.

Prema podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja, od juna, koji se ionako smatra ranim za požare, izgorela je rekordna površina Amazona, savane Serado i močvarnog područja Pantanal.

U prvoj polovini ove godine šumski požari su uništili 77.448 kvadratnih kilometara zemlje.

U Pantanalu, koji obuhvata Boliviju, Paragvaj i Brazil, samo u junu je bilo 2.639 požara, što je pet puta više od prethodnog rekorda.

Izveštaj Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu iz 2022. predviđa da će se ekstremni požari povećati za 14 odsto do 2030. godine, za 30 odsto do 2050. i za 50 odsto do kraja ovog veka.

Prema podacima koje je prošlog meseca objavio "Map biomas" – program univerziteta, neprofitnih i tehnoloških firmi, područje Pantanal je od 1985. godine izgubilo oko 81 odsto površinskih voda.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: