Svet 4

23.07.2024.

11:06

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

Izvor: Klix.ba

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"
Shutterstock/Salivanchuk Semen

Podeli:

Više od 4.000 kilometara daleko od Gaze, u saharskoj pustinji smešteni su izbeglički kampovi na jugozapadu Alžira, a u kojima su smeštene izbeglice iz Zapadne Sahare, sporne teritorije koja izaziva tenzije između Maroka i Fronta Polisario, organizacije koja se bori za nezavisnost teritorije.

"Narod u Zapadnoj Sahari ističe kako s Palestincima dele sve, od identične zastave, historiju, ali i sudbinu. Tvrde da su oba naroda decenijama maltretirana te da su se njihovi lideri neuspešno opredelili za diplomatiju kako bi rešili svoje teritorijalne probleme s Izraelom, odnosno Marokom", navodi španski El Pais.

Od novembra 2020. godine, Front Polisario je prekinuo primirje s Marokom. Primirje je na snazi bilo od 1991. godine, ali od 2020. godine tenzije su ponovno eskalirale.

"Prekid višedecenijskog primirja bio je vapaj nade za omladinu koja je čeznula da se vrati oružju", rekla je Zarga Abdi, osnivačica organizacije Revolucionari u borbi.

Abdalahe je odrasla u Španiji, ali se vratila u izbegličke kampove uverena da će jedino odatle moći da promeni situaciju.

Da je situacija i dalje napeta mišljenja je i predsednik Demokratske Arapske Republike Sahare Brahim Gali, lider nepriznate države.

"Mi smo u ratu", rekao je Gali.

Iako tenzije i dalje postoje, Ujedinjene nacije su mišljenja kako su one na minimalnom nivou.

"Ujedinjene nacije, četiri godine nakon prekida primirja, smatraju da su neprijateljstva u niskom intenzitetu. Maroko čak i ne priznaje da ova oružana konfrontacija postoji", objašnjava El Pais.

Ipak, narod Zapadne Sahare je mišljenja kako će se rat nastaviti.

"Rat je rešenje. Nemamo šta da izgubimo. Ono što nije rešenje je živa smrt u izbegličkom kampu. Ovo je već dugo trajalo", poručila je Abdalahe.

Sličnog mišljenja su i drugi mlađi ljudi koji vode poreklo s ove teritorije.

"Kada tvoj otac ima istoriju borbe, moraš ići njegovim stopama. Ako to ne učinite, to bi bio nedostatak poštovanja", kaže Bokar Umar, reditelj i pesnik poreklom iz Zapadne Sahare.

Osim građana, mišljenje da se eskalacija s Marokom treba nastaviti dele i zvaničnici Polisario Fronta.

"Polisario je poštovao mirovni sporazum i nastavili smo da radimo kao i pre. Ako svoje ciljeve nismo postigli mirom, to će onda biti oružjem", poručio je zvaničnik Salem Mohamed Salek.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

23 h

Podeli: