Svet 25

23.07.2024.

23:55

Rat – dan 881; Zelenski pohvalio Vatikan; Granatiran Donjeck; Iskander pogodio plaćenike

Završen je 881. dan rata u Ukrajini.

Izvor: B92.net

Rat – dan 881; Zelenski pohvalio Vatikan; Granatiran Donjeck; Iskander pogodio plaćenike
Profimedia

Podeli:

U okviru češke inicijative, Ukrajina će dobiti još 100.000 artiljerijskih granata od zapadnih saveznika, najavljuje šef diplomatije Jan Lipavski.

Završeno

23:18

Zelenski pohvalio Vatikan za mirovne napore i osobađanje ratnih zarobljenika

Tokom razgovora sa visokim zvaničnikom Vatikana, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pohvalio je danas napore Svete stolice u traženju mira i oslobađanju ratnih zarobljenika što predstavlja kontrast u odnosu na prethodne tenzije na relaciji između Kijeva i Vatikana.

Zelenski je zahvalio državnom sekretaru Vatikana kardinalu Pjetru Parolinu za "signal" koji je poslat njegovom posetom Kijevu, prenosi Rojters.

22:45

Dve osobe poginule, šest ranjeno u ruskom granatiranju Donjecke oblasti

Dve osobe su poginule, a šest je ranjeno u ruskom granatiranju Donjecke oblasti, saopštilo je regionalno Tužilaštvo u Donjecku.

"Danas u 17.20 ruske trupe su granatirale grad Liman. Vojska agresorske države gađala je raketama 'Iskander' stambeno naselje. U napadu su poginula dva meštana, starosti 58 i 66 godina, dok je troje civila povređeno", navodi se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

Dodaje se da su u 18 časova, Oružane snage Rusije dronom gađale Novogrodovku u Pokrovskom rejonu, pri čemu su ranjena tri civila i oštećeno oko 15 stambenih objekata.

22:44

22:43

Iskander pogodio razmeštaj plaćenika

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je video napada na punkt privremenog razmeštanja zapadnih instruktora i plaćenika u oblasti Harkova.

"Udar je izvela posada raketnog sistema 'iskander-M', tačka privremenog razmeštanja je bila u selu Derkači", saopštili su u Ministarstvu i dodali da je u napadu ubijeno oko 50 stranih instruktora.

21:49

U Ukrajini mobilisano 3,8 hiljade zatvorenika

U Ukrajini je 3,8 hiljade zatvorenika već mobilisano u redove Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je poslanik Državne rade Roman Kostenko.

"Među njima već ima ranjenih i poginulih", rekao je Kostenko.

On smatra da bi ukupan broj mobilisanih zatvorenika mogao da dostigne i 5 hiljada ljudi.
 

19:23

Udar na ukrajinski aerodrom

U oblasti aerodroma Martinovski u Nikolajevskoj oblasti, gde su obučavani ukrajinski vojni piloti, zabeležen je udar, saopštio je za Sputnjik koordinator nikolajevskog ilegalnog proruskog pokreta Sergej Lebedev.


Prema njegovim informacijama, na ovom aerodromu se na preobuci nalazi nekoliko desetina mobilisanih ukrajinskih vojnika, koji su se ranije na ovaj ili onaj način bavili avijacijom.
 

16:58

Zelenski sa Parolinom razgovarao o ulozi Vatikana u postizanju mira u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas se u Kijevu sastao sa državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Pjetrom Parolinom, sa kojim je razgovarao o posledicama ruske invazije i ulozi Vatikana u postizanju mira u Ukrajini.

''Razgovarali smo o posledicama ruske agresije na Ukrajinu, tekućem vazdušnom terorizmu, teškoj humanitarnoj situaciji i ishodima našeg sastanka sa papom Franjom u junu u Italiji. 

Posebno smo se fokusirali na odluke prvog mirovnog samita i ulogu Vatikana u uspostavljanju pravednog i trajnog mira za Ukrajinu'', poručio je Zelenski na mreži X.

15:59

Kuleba stigao u Peking na razgovore o miru u Ukrajini

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba danas je stigao u trodnevnu posetu Pekingu, gde će sa kineskim kolegom Vang Jijem razgovarati o miru u Ukrajini.

On je istakao da se očekuju opsežni, detaljni, sadržajni razgovori sa Vang Jijem o putu ka pravednom miru, prenosi Ukrinform.

''Moramo izbeći nadmetanje između mirovnih planova. Veoma je važno da Kijev i Peking stupe u direktan dijalog i razmenu stavova", naglasio je ministar.

Kuleba je dodao da će dve strane će razgovarati i o bilateralnim odnosima i izrazio uverenje da nakon početka pregovora Ukrajine o pridruživanju Evropskoj uniji, Kina treba da sagleda odnose sa Ukrajinom kroz prizmu svojih strateških odnosa sa Evropom.

15:33

Novi brifing ruskog Ministarstva odbrane

Ruska vojska oslobodila je selo Ivano-Darjovka u DNR
Ruska PVO oborila je 15 granata Hajmars i 151 ukrajinski dron.
Oružane snage Ukrajine izgubile su još jedan tenk Abrams u zoni odgovornosti grupe Centar. Ova grupa je poboljšala taktičku situaciju i odbila šest kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je izgubio više od 405 vojnika.
Grupa Dnjepar uništila je skladište municije Oružanih snaga Ukrajine.
Grupa Istok porazila je ljudstvo četiri brigade Oružanih snaga Ukrajine, teritorijalne odbrane i Nacionalne garde, neprijatelj je izgubio do 115 vojnika.
Grupa "Sever“ je porazila četiri neprijateljske brigade u Harkovskoj oblasti, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 170 vojnika.
Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni grupe Zapad iznosili su oko 490 vojnika, američki oklopni transporter i dva skladišta municije.
Oružane snage Ukrajine izgubile su 750 vojnika u zoni odgovornosti ruske grupe "Jug“;
Oružane snage Rusije uništile su mobilni radar ST68 za otkrivanje i praćenje ciljeva na malim visinama i radionicu za proizvodnju dronova Oružanih snaga Ukrajine.
 

13:56

Peskov: Moskva radi na merama protiv lica umešanih u konfiskovanje ruske imovine

Moskva će istražiti mogućnost pravnog gonjenja onih koji su umešani u odluku o konfiskaciji ruske imovine, poručio je danas potparol Kremlja Dmitrij Peskov.

''Naravno, istražićemo mogućnost pravnog gonjenja onih ljudi koji su uključeni u donošenje odluka i sprovođenje ovih odluka, jer je ovo direktno kršenje međunarodnog prava, ovo je povreda imovinskih prava", rekao je on novinarima.

Komentarišući odluku da se prihodi od ruskih inostranih sredstava usmere na kupovinu oružja za Ukrajinu, Peskov je napomenuo da ruski novac ne samo da se krade, već se i troši na kupovinu oružja, prenosi RIA Novosti.

25 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

19 h

Podeli: