Svet 10

23.07.2024.

7:23

Doneta odluka: Orban je "kažnjen"

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je u da će naredni sastanci ministara inostranih poslova i odbrane zemalja članica Unije biti održani u Briselu, a ne u Budimpešti zbog stava Mađarske u vezi sa ratom u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Doneta odluka: Orban je "kažnjen"
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Podeli:

Govoreći nakon ministarskog sastanka u Briselu, Borelj je rekao da je tu odluku doneo nakon što je većina ministara rekla da se protivi potezima Mađarske nakon što je 1. jula preuzela predsedavanje Savetom EU, preneo je Rojters.

Dodao je da među članicama EU nije bilo konsenzusa oko toga da li da prisustvuju sastanku, planiranom za 28-29. avgust, i okupljanju ministara odbrane nakon toga.

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski rekao je da je predložio održavanje sastanka ministara spoljnih poslova u Ukrajini, ali je Mađarska glasala protiv tog predloga.

Borelj je naveo da većina ministara takođe želi da Mađarska snosi "simbolične" posledice nakon što je mađarski premijer Viktor Orban otputovao u Moskvu na razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u okviru, kako je sam nazvao, mirovne misije za Ukrajinu, a bez podrške ostalih članica EU.

"Moramo da pošaljemo signal, čak iako je to simboličan signal", rekao je Borelj novinarima u Briselu posle poslednjeg sastanka ministara spoljnih poslova EU pre letnje pauze.

Na sastanku danas, mnogi ministri spoljnih poslova EU izrazili su snažnu osudu prema stavu Budimpešte direktno svom mađarskom kolegi Peteru Sijartu, prenosi Rojters.

''Ovo je bilo veoma jasno i ponovljeno na način koji nije ostavljao mesta sumnji“, rekao je portugalski ministar spoljnih poslova Paulo Rangel.

Borelj je takođe da Budimpešta treba da obeleži ruskog predsednika Vladimira Putina kao ''proratnog'' lidera, a ne Evropsku uniju.

''Ako želite da pričate o ratnoj partiji, pričajte o Putinu", rekao je on.

Istovremeno, Sijarto je ovu odluku okarakterisao kao ''detinjastu''.

Zemlje EU, uključujući Švedsku, Finsku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Poljsku i Dansku, kao i Evropska komisija, već su smanjile svoje učešće na ministarskim sastancima EU usled predsedavanja Mađarske.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: