Svet 0

22.07.2024.

22:39

Jermak: Ukrajina i NATO obnavljaju arhitekturu evropske bezbednosti

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak ocenio je danas da Ukrajina i NATO obnavljaju evropsku bezbednosnu arhitekturu.

Izvor: Tanjug

Jermak: Ukrajina i NATO obnavljaju arhitekturu evropske bezbednosti
Profimedia

Podeli:

"Ukrajinski ugovor" potpisan u Vašingtonu tokom samita NATO, postao je završni deo stvaranja ekosistema bezbednosnih garancija za Ukrajinu.

"Zajedno sa našim saveznicima krenuli smo na put obnove evropske bezbednosne arhitekture. Odlučni smo da više ne skrenemo sa nje", napisao u članku objavljenom na sajtu Atlantskog saveta.

Ovaj dokument je osmišljen da ojača otpornost i sposobnost Ukrajine da se brani u budućnosti, a služiće i kao most ka članstvu u Alijansi tokom perioda kada član 5 Povelje NATO-a još nije primenljiv, naveo je Jermak.

Drugi važan korak, prema njegovom mišljenju, je izjava u deklaraciji samita o nepovratnom putu Ukrajine u NATO.

"Samit u Vašingtonu je pokazao da Alijansa više ne može biti ograničena na evroatlantski prostor, jer nastoji da se efikasno suoči sa globalnim izazovima i pretnjama. Agresivne autokratije sve više sarađuju i poprimaju formu vojno-političkog saveza. Za sve demokratske zemlje, to znači jedno: Ruska Federacija nije sama u svojoj agresiji na Ukrajinu, a mogućnost novih sukoba na drugim mestima zavisi od sposobnosti Moskve da uspe", istakao je šef kabineta Volodimira Zelenskog.

On je upozorio da je u zajedničkom interesu da Ukrajina izađe kao ubedljivi pobednik u ovom ratu.

S tim u vezi, dodao je, jačanje sistema PVO Ukrajine od presudnog je značaja s obzirom na namere Rusije da nastavi da teroriše civilno stanovništvo uništavanjem stambenih objekata, elektromreže i druge kritične infrastrukture.

"Nedavni udari na dečju bolnicu Okmatdit u Kijevu, kao i na druge dve klinike, još jednom su pokazali da za rusku vojsku ne postoje crvene linije sa stanovišta međunarodnog prava i etike. Dakle, nema alternative jačanju vazdušnog štita iznad Ukrajine", rekao je Jermak.

Kako je naveo, jedna od ključnih komponenti ovog vazdušnog štita biće avioni F-16, čiju su prvu partiju saveznici obećali da će isporučiti Ukrajini ovog leta.

On je takođe pomenuo potrebu da se poveća pritisak sankcija kako na Rusiju tako i na njene partnere, koji omogućavaju Moskvi da nastavi da proizvodi oružje koristeći komponente proizvedene na Zapadu.

On je naveo da su reforme koje se pominju u završnoj deklaraciji samita NATO izuzetno važne za perspektivu Ukrajine.

Međutim, upozorio je Jermak, ove promene će biti značajne samo ako Ukrajina preživi i dobije rat.

"Samo jaka, slobodna i uspešna Ukrajina može biti pouzdana ispostava demokratije u istočnoj Evropi. Sveobuhvatna i dugoročna pomoć Ukrajini nije dobrotvorna. To je ulaganje u sigurnu budućnost za celu evroatlantsku zajednicu", zaključio je Jermak.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

12 h

Podeli: