Svet 0

22.07.2024.

21:26

Izrael spreman da napusti Gazu? Šefovi bezbednosti složni: Ako dođe do dogovora...

Izraelski šefovi bezbednosti složili su se vojska može u potpunosti da se povuče iz Pojasa Gaze u roku od šest nedelja, ukoliko se postigne primirje sa Hamasom i dogovor o taocima, izvestili su izraelski mediji.

Izvor: Tanjug

Izrael spreman da napusti Gazu? Šefovi bezbednosti složni: Ako dođe do dogovora...
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Podeli:

Ministar odbrane Joav Galant, načelnik generalštaba IDF Herci Halevi, direktor Mosada David Barnea i šef Šin Beta Ronen Bar su navodno rekli premijeru Benjaminu Netanijahuu da podržavaju takav dogovor, tvrdeći da relativno kratak vremenski period neće dozvoliti Hamasu da se pregrupiše i preoruža na značajan način, piše Tajms of Izrael.

''Svesni smo bezbednosnih posledica, ali ovo je vreme da damo prioritet oslobađanju talaca, čije je vreme ograničeno“, rekli su šefofvi Netanijahuu.

Kako je navedeno, njihov stav uzima u obzir pitanja kao što je kontrola granice između Gaze i Egipta i povratak stanovnika Gaze i Hamasovih boraca na sever enklave.

Halevi je premijeru rekao da je za poštovanje uslova potencijalnog sporazuma neophodna fleksibilnost, a da je sada ''vreme da se kombinuju vojni pritisak i pregovori i da se vidi kako da se krene napred (do dogovora). Izraelski Kanal 12 preneo je da Netanijahu nije popustio u svojim zahtevima, koji će biti preneti posrednicima na sastanku u četvrtak.

Netanijahu je početkom meseca objavio četiri bespregovorna uslova kada je u pitanju primirje u enklavi, od kojih jedan podrazumeva da svaki potencijalni dogovor mora da "omogući Izraelu da se vrati borbama sve dok ne postigne sve ciljeve rata".

Takođe, sporazumom je neophodno da se spreči šverc oružja iz Egipta u Gazu, kao i "povratak hiljada naoružanih terorista na sever Pojasa Gaze".

Navodi se i da postoji plan po kojem Izrael može da vrati taoce kući, ukoliko ne ugrozi druge ciljeve rata, kao i da Izrael može nastaviti borbe do postizanja konačnog ratnog cilja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: