Svet 21

22.07.2024.

23:41

Rat – dan 880; Cela Ukrajina u opasnosti: Uočen je, poleteo ruski MiG-31K VIDEO

Rat u Ukrajini – 880. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 880; Cela Ukrajina u opasnosti: Uočen je, poleteo ruski MiG-31K VIDEO
EPA-EFE/YAKIV LIASHENKO

Podeli:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajini potrebno oružje dugog dometa kako bi zaštitila svoje gradove i trupe na liniji fronta od ruskih bombi.

  • Sve najnovije vesti pratite u blogu B92.net

Završeno

23:37

Uočeno: Poleteo ruski MiG-31K

Ukrajinski mediji preneli su da je uočeno poletanje ruskog MiG-31K, nosača supersonične rakete "Kidžal". 

Zbog toga je izdato upozorenje u celoj ukrajini da se svi klone i maksimalno zaštite usled proglašene opasnosti. 

23:03

Cela Ukrajina u opasnosti

Večeras je u celoj Ukrajini proglađena opasnost od projektila, prenose ukrajinski mediji na Telegramu. 

21:55

Jermak: Ukrajina i NATO obnavljaju arhitekturu evropske bezbednosti

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak ocenio je danas da Ukrajina i NATO obnavljaju evropsku bezbednosnu arhitekturu, a "ukrajinski ugovor" potpisan u Vašingtonu tokom samita NATO, postao je završni deo stvaranja ekosistema bezbednosnih garancija za Ukrajinu.

"Zajedno sa našim saveznicima krenuli smo na put obnove evropske bezbednosne arhitekture. Odlučni smo da više ne skrenemo sa nje", napisao u članku objavljenom na sajtu Atlantskog saveta.

Ovaj dokument je osmišljen da ojača otpornost i sposobnost Ukrajine da se brani u budućnosti, a služiće i kao most ka članstvu u Alijansi tokom perioda kada član 5 Povelje NATO-a još nije primenljiv, naveo je Jermak.

Drugi važan korak, prema njegovom mišljenju, je izjava u deklaraciji samita o nepovratnom putu Ukrajine u NATO.

21:40

Sikorski pozvao zemlje EU da ukinu zabranu ukrajinske upotrebe raketa dugog dometa

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski pozvao je tokom sastanka Saveta za spoljne poslove EU u Briselu, zemlje EU da ukinu zabranu Ukrajini da koristi oružje dugog dometa koje proizvode zemlje Evropske unije za napad na teritoriju Ruske Federacije.

Prema rečima Sikorskog, davanje takvog prava Ukrajini sprečiće ruske raketne napade na teritoriju Ukrajine i to će biti ostvarenje prava Kijeva na samoodbranu.

"Ovo bi bila samoodbrana u punoj meri, što je po međunarodnom pravu legalno. Zaštita dečjih onkoloških bolnica nije eskalacija", naglasio je posle današnjeg sastanka, prenosi agencija PAP.

20:38

Bljesak, pa stravična eksplozija: Ukrajinska aeromobilna brigada uništava ruske tenkove

20:34

Izvedeno 20 napada, dronovi jurišali

Jedna osoba je poginula, a šestoro je ranjeno u ukrajinskom granatiranju DNR, saopštio je lider republike Denis Pušilin.

U granatiranju je oštećeno 11 stambenih zgrada u Donjecku i Gorlovki, dve obrazovne ustanove u Donjecku i gasovod u Gorlovki.

"Do ovog trenutka ukrajinske oružane formacije izvele su više od 20 oružanih napada, a ispaljeno je oko 50 jedinica municije. Korišćena je raketna artiljerija hajmars, topovska artiljerija kalibra 155 milimetara, uključujući kasetnu municiju, i jurišni dronovi, precizirao je Pušilin."

19:22

Zelenski: Ukrajina priprema još četiri bezbednosna sporazuma

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da ukrajinska strana priprema još četiri nova bezbednosna sporazuma sa partnerskim zemljama.

"Naš tim priprema još četiri nova bezbednosna sporazuma za Ukrajinu. U bliskoj budućnosti počinjemo pregovore i moramo brzo da pripremimo dokumente za potpisivanje", rekao je Zelenski, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu predsednika.

Prema njegovim rečima, potpisano je skoro 30 takvih sporazuma.

"Mi smo sebi postavili zadatak da to budu različite zemlje - ne samo zemlje NATO-a", naveo je Zelenski.

16:58

Peskov: Izjave Ukrajine o dijalogu su bolje nego o ratu do poslednjeg Ukrajinca

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov ocenio je danas da izjave Ukrajine o spremnosti da vodi dijalog sa ruskom stranom su bolje od reči o njenoj nameri da se bori do poslednjeg Ukrajinca.

"Uopšteno govoreći, ovo je, naravno, bolje od izjave da su isključeni bilo kakvi kontakti sa ruskom stranom, sa predsednikom ruske države, naravno, razgovor u ovom ili onom tonu o dijalogu je mnogo bolji od razgovora o nameri da se bori do poslednjeg Ukrajinca", rekao je Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje kako Kremlj ocenjuje izjavu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog o mogućem dijalogu sa Rusijom, prenosi RIA Novosti.

16:18

Sprečena rotacija ukrajinske vojske

Ruska vojska sprečila je rotaciju pripadnika Oružanih snaga Ukrajine ka Volčansku, rekao je za Sputnjik koordinator proruskog poikreta otpor u Nikolajevu Sergej Lebedev.

"Raketnim udarom (na Harkov ) sprečena je rotacija Banderinih trupa prema Volčansku. Prema rečima naših agenata, tehnika, municija i ljudstvo su se baš tada ukrcavali", rekao je on.
 

21 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

12 h

Podeli: