Svet 0

20.07.2024.

16:15

Udar na trgovački brod: Huti?

Trgovački brod pretrpeo je manju štetu posle dva napada danas kod Jemena, dronom i plovilom na daljinsko upravljanje, saopštila je britanska agencija za pomorsku bezbednost UKMTO.

Izvor: Beta

Udar na trgovački brod: Huti?
Profimedia

Podeli:

Incident se desion na 64 nautičkih milja (118 kilometara) severozapadno od jemenskog lučkog grada Mokhe, blizu strateškog moreuza Bab-el-Mandeb koji spaja Crveno more i Adenski zaliv, saopštila je agencija UKMTO kojom upravlja britanska mornarica.

Brod je prijavio dva napada, prvi dronom koji je eksplodirao blizu njega i načinio manju štetu, saopštila je pomorska agencija. Zatim je plovilo na daljinsko upravljanje eksplodiralo blizu broda, dodala je agencija i naglasila da je posada živa i zdrava.

Sa broda su takođe prijavili da ih je zapljusnula voda od pada rakete "vrlo blizu" njih, dodala je agencija, ukazujući da je to izgleda bio udar rakete koja je promašila.

Agencija nije identifikovala brod niti ko stoji iza napada.

Međutim Huti pobunjenici koji kontrolišu deo zaraćenog Jemena, od novembra prošle godine sprovode napade na trgovinske brodove u toj oblasti izjavljujući da deluju u znak solidarnosti sa Palestincima iz Gaze. 

Huti su napali najmanje 88 trgovinskih brodova u devet meseci, prema računici Vašingtonskog institua za bliskoistočnu politiku (Washington Institute for Near East Policy).

Oni su u petak preuzeli odgovornost za napade raketama i dronovima na brod koji plovi pod zastavom Singapura. Napadi su izazvali požar na brodu ali je posada uspela da ga savlada.

Operacije Huta u Crvenom moru i Adenskom zalivu, važnim pomorskim rutama za svetsku trgovinu uticali su na porast troškova osiguranja, i podstakli više pomorskih prevoznika da plove preko južnog rta Afrike, što je daleko duža ruta.

Tarife za iznajmljivanje nosača kontejnera su već dve godine na najvišem nivou prema studiji koju je juče objavila osguravajuća kuća Alianz-Trade.

Uprava Sueckog kanala u Egiptu saopštila je u četvrtak pad prihoda od 23,4 odsto krajem juna u odnosu na prethodnu godinu "zbog posledica krize u Crvenom moru". 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: