Svet 16

20.07.2024.

23:52

Rat – dan 878: "Situacija je napeta"; Rusi spremaju novi napad; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 878. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 878: "Situacija je napeta"; Rusi spremaju novi napad; Ukrajina u mraku
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Podeli:

Najmanje sedam osoba je povređeno u ukrajinskom napadu na grad Šebekino u Belgorodskoj oblasti, saopštavaju ruski zvaničnici.

Sa druge strane, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Ukrajini veoma važno što ima partnera kao što je Velika Britanija.

Završeno

23:49

Alijev: Azerbejdžan bi mogao da izvozi gas preko Ukrajine

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da su se Ukrajina i EU obratile njegovoj zemlji da snabdeva Evropu prirodnim gasom preko Ukrajine, nakon što postojeći ugovor sa Rusijom istekne krajem godine.

"Nastavljaju se razgovori sa vlastima u Ukrajini i EU, kao i sa Rusijom. Čini se da su sve strane zainteresovane za nastavak snabdevanja. Pomoći ćemo ako možemo", rekao je Alijev.

Azerbejdžan je 2022. godine potpisao memorandum o razumevanju sa EK sa namerom da udvostruči svoj izvoz gasa u Evropu na 20 milijardi kubnih metara do 2027. godine.

23:49

Kijev: Rusi pripremaju novi napad na Harkovsku oblast

Ukrajinski komandant izviđačke jedinice "Tera" Nikolaj Volohov izjavio je da ruske snage pripremaju novi pokušaj napada na harkovskom pravcu u Ukrajini.

"Situacija je i dalje složena i napeta, imamo informaciju da neprijatelj koncentriše snage i priprema napad", tvrdi Volohov.

21:00

Sutra restrikcije struje širom zemlje

Ukrajinsko javno preduzeće "Ukrenergo" saopštilo je da sutra tokom celog dana biti mera ograničenja potrošnje električne energije širom Ukrajine.

Potrošači u devet ukrajinskih oblasti danas su ostali bez struje zbog ruskih napada.

19:28

Državni sekretar Vatikana u poseti Ukrajini: Papa polaže velike nade u mir

Državni sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolin boravi u poseti Ukrajini gde će razgovarati sa ukrajinskim zvaničnicima i preneti podršku pape Franje postizanju mira u Ukrajini.

Kardinal će se sutra sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i drugim predstavnicima ukrajinskih vlasti.

"Verujem da ćemo razgovarati o miru, o tome kakvi su mogući izgledi za mir", naveo je kardinal Parolin, prenosi Ukrinform.

Papski izaslanik je takođe napomenuo da je ova poseta još jedan izraz pažnje koju papa posvećuje Ukrajini, kao i njegove velike nade u mir.

"Papa je od samog početka pokušavao da pronađe načine da okonča rat", rekao je kardinal dodajući da veruje da se uz nadu i molitvu mogu pronaći načini da se rat što pre okonča.

18:39

Ukrajinski piloti prolaze obuku za upravljanje avionima F-16

Ukrajinski piloti, koji trenutno prolaze obuku za upravljanje borbenim avionima F-16 u SAD, završiće kurs krajem leta, saopšteno je Sputnjiku iz Nacionalne garde SAD.

U maju je Nacionalna garda Arizone saopštila da će preostali ukrajinski piloti završiti obuku za upravljanje lovcima F-16 u avgustu. U aprilu je predstavnik američkog vazduhoplovstva rekao da je na obuci 12 ukrajinskih pilota.
 

17:30

"Istraga ubistva Farion razmatra sve teorije,uključujući i umešanost Rusije"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da istraga o atentatu na profesorku ukrajinskog jezika i bivšu poslanicu Irinu Farion razmatra sve moguće teorije, "uključujući i onu koja vodi do ruske umešanosti".

"Ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko i šef Službe bezbednosti Ukrajine Vasil Maljuk uključeni su u istragu ubistva Irine Farion. Koriste se sve raspoložive nadzorne kamere, saslušavaju se svedoci, snima se teritorija nekoliko okruga. Istražuju se sve verzije, uključujući i onu o umešanosti Rusije", naveo je Zelenski na Telegram kanalu.

Klimenko je izjavio da su neke od sigurnosnih kamera u blizini mesta ubistva bile isključene zbog najavljenih nestanaka struje, što je otežava policijsku istragu.

16:30

Zelenski: Za Ukrajinu je veoma važno da ima partnera kao što je Velika Britanija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da su tokom njegove dvodnevne posete Britaniji glavne teme razgovora bile dugoročni kapaciteti Ukrajine, strategija pomorske bezbednosti i odbrambena saradnja u cilju dostizanja pravednog mira.

"Za Ukrajinu i Ukrajince je veoma važno i simbolično imati tako snažnog i postojanog partnera kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo. Naša saradnja pruža više rešenja za borbu protiv tiranije, a britansko vođstvo inspiriše druge zemlje. Ne smemo da izgubimo odlučnost u budućnosti", napisao je Zelenski na Telegram kanalu, a prenosi Ukrinform.

On je zahvalio Britaniji i premijeru Kiru Strameru na podršci Ukrajini i Ukrajincima. Predsednik Ukrajine boravio je 18 i 19. jula u Velikoj Britaniji.

14:03

Lisak: Jedna osoba poginula u ruskom granatiranju Nikopolja

U ruskom artiljerskom granatiranju Nikopolja danas je poginuo jedan muškarac, izjavio je načelnik Dnjepropetrovske oblasne uprave Serhij Lisak.

On je naveo da je tokom granatiranja u naselju Pokrovsk ranjena 60-godišnja žena, prenosi Ukrinform.

U granatiranju su oštećeni stambeni i privredni objekti, staklenici, automobili, gasovodi i dalekovodi, navodi agencija.

12:12

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: