Svet 2

19.07.2024.

22:59

Traži se hitan prekid vatre?

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok u petak je kritikovala Izrael zbog granatiranja i raketiranja sigurnih zona u Gazi i ponovo zatražila prekid vatre.

Izvor: dpa-prototype.de

Traži se hitan prekid vatre?
Profimedia

Podeli:

"Izrael ima pravo da se brani od terorizma. Ali međunarodno humanitarno pravo postavlja granice u svakom ratu", navela je ministarka u saopštenju. "Rat u Gazi mora konačno da se završi".

Izraelska vojska je stanovništvu iz skoro četiri petine teritorije Pojasa naredila da se evakuiše.

"Čak i malobrojna i pretrpana mesta koja je izraelska vojska proglasila bezbednim zonama su iznova i iznova pod vatrom", dodala je.

Vojska mora da zaštiti palestinsko stanovništvo, upozorila je nemačka ministarka. "Ljudi ne mogu tek tako da iščeznu, njima su hitno potrebni podrška i sigurnost".

Berbokova je teroriste Hamasa optužila da Palestince u Gazi, još od ubistvenog upada u Izrael 7. oktobra, zloupotrebljava za živi štit.

U međuvremenu, nemačka vlada je saopštila da je duboko zabrinuta zbog odbijanja izraelskog parlamenta da prihvati palestinsku državu.

Rezolucija se "kosi sa nekoliko rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija, a Izrael se tako distancira od ogromne većine u međunarodnoj zajednici i izoluje se", rekao je u petak jedan portparol ministarstva spoljnih poslova.

U četvrtak je većina poslanika Kneseta glasala za rezoluciju koja odbacuje formiranje palestinske države. 

"Osnivanje palestinske države u srcu izraelske zemlje bi predstavljalo egzistencijalnu pretnju državi Izrael i njenim građanima", navodi se u rezoluciji.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Mađarska neće preživeti"

Mađarska neće preživeti bez ruske nafte, odluka Ukrajine da obustavi isporuke LUKOIL-a preko naftovoda Družba postala je ozbiljan izazov za zemlju, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u intervjuu televiziji RBK.

22:28

2.9.2024.

1 d

Podeli: