Svet 2

19.07.2024.

9:50

Totalni haos u Lidsu: Sve su zapalili; policija hitno reagovala VIDEO

Policijski automobil prevrnut je na bok i zapaljen autobus tokom jučerašnjih nereda u engleskom gradu Lidsu.

Izvor: Index.hr

Totalni haos u Lidsu: Sve su zapalili; policija hitno reagovala VIDEO
Profimedia

Podeli:

Stanovnicima je savetovano da ostanu kod kuće dok se situacija ne smiri. Snimak na kojem se vidi kako ljudi bacaju predmete na policijsko vozilo pre nego što ga prevrnu postao je viralan na društvenim mrežama.

Ministarka unutrašnjih poslova Ivet Kuper osudila je "šokantne scene". Vlasnik lokalnog restorana rekao je da su haotične scene izazvane pokušajima oduzimanja dece iz njihovih porodica, na šta su neki odgovorili paljenjem vatre i "bacanjem kamenja".

Policija je saopštila da je juče u 17 časova pozvana na adresu u Ulici Luksor i da je zatekla "nered u toku" u koji su umešani službenici nadležne agencije i deca. Na lice mesta počelo je da dolazi više ljudi, a policajci i deca su odvedeni na bezbedno mesto.

Autobus je satima goreo

Neredi su nastavljeni i uveče, a Gardijan javlja da se policija povukla nekoliko ulica dalje, dok je policijski helikopter nadgledao lice mesta iz vazduha. Policija je obećala punu istragu o "svim krivičnim delima, uključujući i paljenje vozila".

"Želimo vrlo jasno da stavimo do znanja da će protiv odgovornih biti primenjena puna težina zakona", saopšteno je. Zapaljen je autobus kod Foundri Approach-a, zbog čega se digao gust crni dim koji se mogao videti iz drugih delova grada.

Autobus je goreo nekoliko sati, pre nego što su stanovnici počeli da prikupljaju vodu iz obližnjih kuća za gašenje požara. "Još policajaca je raspoređeno u tu oblast da pomognu u upravljanju ovim incidentom. Takođe su na snazi i neki putevi i ljudima se savetuje da izbegavaju tu oblast u ovom trenutku", saopštila je policija sinoć.

Svedok: Vozač je pobegao jer je shvatio da je u opasnosti

"Gađali su policijska vozila. Zapravo svime što su mogli da pokupe sa poda. Kamenje iz bašte, smeće, flaše, bilo šta. Gledajući kroz prozor, mogli ste da ih vidite kako napadaju automobile koji su bili zaustavljeni na semaforu", rekao je Riesa, koji radi u obližnjoj apoteci.

"Bio je autobus na semaforu, očigledno su ga zaustavili svi ti ljudi. Pokušavao je da prođe, ali nije mogao, pa je samo krenuo unazad i stao. Vozač je tu napustio autobus jer je osetio da bila u opasnosti videla sam ljude kako bacaju stvari u autobus pre nego što je vozač izašao“, dodala je ona.

Portparol First Busa u Lidsu istakao je da su u neredima oštećena dva vozila kompanije, ali da niko od vozača i putnika nije povređen. "Jedno naše vozilo je zapaljeno, ali je bilo prazno jer su putnici prethodno zajedno sa vozačem prebačeni u drugi autobus", rekao je on.

"Poslušaćemo savete policije u donošenju odluke kada će se nastaviti normalne rute i obavestiti kupce što je pre moguće“, dodao je on.

Lokalni političar je smirio izgrednike

Svjedok Usman je opisao kako je ranije tog dana vidio policiju kako se povlači da smiri mjesto događaja. "Policija je odlučila da se povuče, razgovarao sam sa narednikom i on je rekao da su odlučili da se povuku kako bi deeskalirali situaciju“, primetio je on.

"Onda je došla interventna policija i sve je eskaliralo. Bacane su cigle, a onda se interventna policija povukla. Zatim su zapalili autobus", dodao je on.

"Ovo je previše. Nikada nisam videla ovako nešto", rekla je jedna žena. Njena prijateljica je dodala: "Kao na filmu." Maskirani tinejdžer je bacio kante u vatru, a Gardijanu je rekao da ima 16 godina. Lokalni odbornik Motin Ali stigao je na lice mesta da smiri situaciju.

Uzeo je drveni sanduk od čoveka koji je pokušao da ga baci na vatru autobusa. "Razmislite pre nego što bilo šta uradite. Ima dece u ovim kućama. Neki od nas su to uradili pre 10 godina i ceo nam je život bio uništen. Koristite svoj mozak", rekao mu je.

Nema informacija da je neko povređen u neredima. Neki su izrazili frustraciju što policija nije bila prisutna. Jedan čovek je rekao: "Policiju nije briga za naše područje. Upravo su otišli, pustiće nas da sami rešimo to".

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: