Svet 0

19.07.2024.

8:05

"Bajden će započeti Treći svetski rat" VIDEO

Dolad Tramp je prihvatio republikansku predsedničku nominaciju pred oduševljenom masom hiljada na Republičkoj nacionalnoj konvenciji u Milvokiju u svom prvom govoru od pokušaja atentata.

Izvor: Index.hr

"Bajden će započeti Treći svetski rat" VIDEO
Tanjug/AP Photo/Carlos Osorio

Podeli:

Govor je, prenosi Bi-Bi-Si, trajao više od sat i po i bio je najduži govor o prihvatanju nominacija u više od 50 godina.

"Kandidujem se da budem predsednik cele Amerike, a ne pola Amerike, jer nema pobede u pobedi za pola Amerike", rekao je on, u značajnoj promeni tona za tipično ratobornog bivšeg predsednika.

Tramp je takođe opisao kako je za dlaku preživeo pokušaj atentata, rekavši okupljenoj masi da je tamo samo „milom Svemogućeg Boga“, dodajući: „Bog je bio na mojoj strani“.

"Čuo sam glasan zvižduk i osetio sam da mi je nešto snažno udarilo u uvo"

"Čuo sam glasno zviždanje i osetio sam da mi je nešto udarilo u desno uvo jako, jako, jako“, rekao je, dok mu je uho još uvek bilo prekriveno debelim zavojem. "Rekao sam sebi: 'Vau, šta je to bilo? Mogao bi biti samo metak'."

Kada je rekao publici da "ne bi trebalo da bude ovde", gomila je uzvratila: "Da, jeste!" Sa fotografijama okrvavljenog Trampa koji igra na ekranima iza sebe, Tramp je pohvalio agente Tajne službe koji su pritrčali njegovoj strani i odali počast palom dobrovoljnom vatrogascu Koriju Komperatoreu ljubeći njegovu vatrogasnu kacigu.

Bivši predsednik imao je neobično pomirljiv ton u uvodnim trenucima svog govora, kada je i formalno prihvatio predsedničku nominaciju stranke.

Tvrdio je da će Bajden započeti Treći svetski rat

Ali brzo se okrenuo istrošenim napadima na Bajdenovu administraciju, za koju je rekao da "uništava" zemlju. On je bez dokaza tvrdio da su njegove krivične optužnice deo demokratske zavere, upozorio je da će Bajden započeti "Treći svetski rat" i opisao "invaziju" migranata preko južne granice.

Kao što je to činio tokom svoje političke karijere, Tramp je tvrdio da samo on može spasiti naciju koja se smanjuje od sigurne propasti.

"Izgradićemo sopstvenu gvozdenu kupolu"

Tramp je u govoru sugerisao da bi Amerika mogla da izgradi protivraketni odbrambeni sistem Gvozdena kupola nad celom zemljom, sličan onom koji koristi Izrael.

"Ponovo ćemo izgraditi našu vojsku i izgraditi sistem protivraketne odbrane, Gvozdenu kupolu, kako bismo osigurali da nijedan neprijatelj ne može da napadne našu domovinu i da će velika Gvozdena kupola biti napravljena u Sjedinjenim Državama", rekao je Tramp.

"Završiću svaku međunarodnu krizu"

"Vreme je za promenu", rekao je bivši predsednik na konvenciji, a potom dao niz obećanja američkom narodu.

Obećao je da će obuzdati inflaciju, okončati ilegalne migracije i, kako je rekao, "zaustaviti ratove koji nikada ne bi bili započeti da sam ja u Beloj kući".

Završiću svaku međunarodnu krizu koju je stvorila sadašnja administracija (predsednika Džoa Bajdena, op.a.), uključujući i rat Rusije i Ukrajine, koji se nikada ne bi dogodio da sam ja bio predsednik“, rekao je Tramp.

Pre govora prikazan je film o njegovom životu, publika je pozdravila dolazak bivše prve dame Melanije Tramp, koja se pridružila ostalim članovima porodice na tribinama, a Trampa je predstavio predsednik borbene kompanije UFC Dejna Vajt. Pre toga su se oglasili i bivši profesionalni rvač Hulk Hogan i Trampov sin Erik.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: