Svet 28

19.07.2024.

23:50

Rat – dan 877: Novi uspeh Rusije; "Pao je"; Podignuta zastava

Rat u Ukrajini – 877. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 877: Novi uspeh Rusije; "Pao je"; Podignuta zastava
Shutterstock/zef art

Podeli:

Ruske snage u Donbasu tvrde da su uništile ukrajinski centar za daljinsko upravljanje dronovima.

Završeno

23:48

Novi napad

Granatirana Belgorodska oblast, ranjene tri osobe.
 

22:41

Pao je. Podignuta ruska zastava

"Hrabri” izbacili ukrajinske oružane snage iz Progresa i podigli ruske zastave. 

Tokom ofanzive u pravcu Pokrovskog, snage grupe trupa "Centar“ zauzele su naselje Progres kod Očeretina (potpuno hvatanje će biti objavljeno nakon završetka potpunog čišćenja). 

O tome pišu i sami vojni izveštači Oružanih snaga Ukrajine.

"Neprijatelj je uspeo da pritisne selo Progres, dok se Rusi po njemu slobodno kreću, pokupe oklopne snage naših momaka i hvale se da su već tu, čiste zapadni deo. Južno od selo tamo je golo, nećeš se morati dugo zadržavati na njemu."

Saopšteno je da je zastavu podigao prvi bataljon 1. Slavjanske brigade nakon brzog prodora. 

19:16

Najvažnije iz novog nedeljnog brifinga ruskog Ministarstva odbrane
  • Ukrajinske snage su tokom prethodne nedelje ukupno izgubile gotovo 13.075 pripadnika; 
  • Tokom nedelje predalo se 19 ukrajinskih vojnika;
  • Ruske snage izvele su 11 grupnih napada na ukrajinske vojne objekte. Uništene su lokacije ukrajinskih snaga, ešaloni sa vojnom tehnikom, skladišta municije, uključujući one koju su dostavile zapadne zemlje;
     

19:13

Šef regionalne vojne administracije Nikolajeva Vitalij Kim saopštio je da se Nikolajevska oblast našla na meti udara, te da su odjeknule dve eksplozije u regionu.
 

19:13

Novi udarac Zelenskom

Poljska neće isporučiti Ukrajini svoje lovce F-16, javlja agencija PAP, pozivajući se na izvor blizak republičkom Ministarstvu nacionalne odbrane.
 

19:13

Brutalan napad

Ukrajinske snage granatirale su centar Kremene u LNR kasetnom municijom i tom prilikom je ranjeno šestoro ljudi, saopštio je gradonačelnik Vjačeslav Tretjakov na Telegramu.

Troje ranjenih nalazi se na intenzivnoj nezi, dok je četvoro hospitalizovano na hirurškom odeljenju bolnice.

Na meti granatiranja našle su se zgrade gradske administracije, prodavnice i stambene zgrade
 

14:33

Zelenski: Poljska će ubrzati isporuku aviona F-16

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da se Poljska složila da ubrza isporuku aviona F-16 Ukrajini posle njegovih razgovora sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom početkom prošle nedelje.

''Danas smo dobili pozitivnu odluku poljske vlade o konkretnom pitanju, koja će Ukrajini omogućiti da ranije dobije avione F-16“, poručio je on na mreži X, prenosi Rojters.

Zelenski i Tusk potpisali su bilateralni sporazum o bezbednosnim garancijama, što je 21. dokument zaključen u oblasti bezbednosti između Ukrajine i njenih partnera.

14:20

Ruska vojska zauzela još jedno selo na istoku Ukrajine

Ruska vojska saopštila je u petak da je zauzela još jedno selo u regionu Donjecka na istoku Ukrajine, gde su njene trupe napredovale poslednjih meseci.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njene trupe "oslobodile selo Jurivka", malo naselje oko 30 kilometara severno od glavnog grada regiona, Donjecka.
 

14:18

13:14

Zelenski odbijen: Iz Nemačke dobio jasno "ne"

Kancelar Olaf Šolc je odbacio molbu predsednika Volodimira Zelenskog zapadnim saveznicima da obaraju ruske rakete i dronove iznad ukrajinske teritorije, kao što su to učinili u Izraelu.

Opširnije pročitajte OVDE.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Mađarska neće preživeti"

Mađarska neće preživeti bez ruske nafte, odluka Ukrajine da obustavi isporuke LUKOIL-a preko naftovoda Družba postala je ozbiljan izazov za zemlju, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u intervjuu televiziji RBK.

22:28

2.9.2024.

1 d

Podeli: