Svet 0

18.07.2024.

9:30

Objavljen dokument, Ursula dala obećanje

Ursula fon der Lajen obećala je danas da će pokrenuti projekte odbrane EU, uključujući vazdušni štit, kao i da neće odustati od zelene politike, ukoliko ponovo bude izabrana za drugi mandat na čelu Evropske komisije.

Izvor: Tanjug

Objavljen dokument, Ursula dala obećanje
EPA-EFE/Robert Ghement

Podeli:

Takođe je najavila nov pristup upravljanju spoljnim granicama EU.

U dokumentu na 31 stranici, ona je iznela svoju viziju i smernice, pre nego što poslanici EU budu glasali kasnije danas o njenom izboru, prenosi Rojters.

Između ostalog, Fon del Lajen je predložila novu klimatsku politiku i fokus na izgradnji “istinske evropske odbrambene unije".

"Predložićemo niz projekata odbrane u zajedničkom evropskom interesu, uključujući evropski vazdušni štit i sajber odbranu", navodi se u političkim smernicama  Fon der Lajen, koje je danas objavila Evropska komisija.

Ona je najavila da će predložiti novi pristup upravljanju granica i vraćanju migranata. Obećala je i da će u slučaju ponovnog izbora na mesto predsednice EK ojačati agencije Fronteks i Europol.

"Nećemo pokazati toleranciju prema onima koji prete bezbednosti naših granica i našim građanima sa hibridnim napadima", rekla je Fon der Lajen.

Dodala je da namerava da utrostruči broj pripadnika evropske granične i obalske straže.

Takođe je najavila da će imenovati komesare za proširenjue EU i odnose sa Mediteranom.

Evropski parlament (EP) glasaće danas o izboru aktuelne predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen za drugi petogodišnji mandat na toj funkciji.

Fon der Lajen će se prvobitno u 9 časova obratiti na sednici EP i izložiti svoju viziju i planove za narednih pet godina, nakon čega će uslediti debata sa poslanicima EP.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: