Svet 0

17.07.2024.

11:17

Jeziv plan neonaciste: Deda Mraz da podeli otrovne slatkiše jevrejskoj deci?!

Vođa neonacističke ekstremističke grupe sa sedištem u istočnoj Evropi optužen je za zaveru da natera svog saradnika da se obuče u Deda Mraza i podeli otrovne slatkiše jevrejskoj deci u Njujorku, saopštili su tužioci.

Izvor: Index.hr

Jeziv plan neonaciste: Deda Mraz da podeli otrovne slatkiše jevrejskoj deci?!
EPA-EFE/JASON SZENES

Podeli:

Mihail Čkikvišvili, 21-godišnjak iz Gruzije, optužen je po četiri tačke, uključujući podsticanje zločina iz mržnje i dela masovnog nasilja, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde. Nije poznato da li ima advokata.

Čkikvišvili, koji nosi razne nadimke, uključujući i "komandanta mesara", navodno vodi Kult ubistava manijaka.

Tužioci tvrde da je reč o međunarodnoj ekstremističkoj grupi koja promoviše "neonacističku ideologiju i promoviše nasilje protiv rasnih manjina, jevrejske zajednice i drugih grupa koje smatra nepoželjnim".

Distribuirao manifest

Cilj grupe je da naruši društveni poredak kroz terorizam i nasilna dela koja promovišu strah i haos, piše Asošiejted pres.

Čkikvišvili je uhapšen nakon što je pokušao da regrutuje čoveka da se pridruži njegovoj grupi i počini nasilne zločine kao što su bombaški napadi i paljevine. Nije znao da je to policajac na tajnom zadatku. Ckikvišvili je počeo da planira napade u Njujorku prošlog novembra.

"Plan je uključivao pojedinca koji bi se obukao kao Deda Mraz i delio slatkiše sa otrovom rasnim manjinama i deci u jevrejskim školama u Bruklinu", navodi se u saopštenju Ministarstva pravde. Osumnjičeni je "sastavio uputstva za sprovođenje plana" i sa prikrivenim policajcem podelio "detaljne priručnike o stvaranju i mešanju smrtonosnih otrova i gasova".

Tužioci su rekli da je od septembra 2021. Čkikvišvili distribuirao manifest pod nazivom "Priručnik mrzitelja“ u kojem je rekao da je "ubijao za belu rasu" i podsticao druge da učine isto. Čkikvišvili je najmanje dva puta putovao u Njujork 2022. i ostao kod bake po ocu u Bruklinu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: