Svet 36

16.07.2024.

23:47

Rat – dan 874: Eksplozija; Ukrajina zapretila Belorusiji; Rat se širi?

Rat u Ukrajini – 874. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 874: Eksplozija; Ukrajina zapretila Belorusiji; Rat se širi?
Profimedia

Podeli:

Završeno

22:23

Eksplozija u Odeskoj oblasti

Eksplozija u Odeskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji.
 

21:17

Mišel kritikovao Orbana zbog toga što je vodio razgovore o Ukrajini

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kritikovao je danas mađarskog premijera Viktora Orbana zbog izjave da EU ima "proratni" stav u Ukrajini, navodeći da Orban nema mandat da vodi razgovore o tom sukobu u ime Unije.

"Rotirajuće predsedništvo Saveta EU nema nikakvu ulogu u predstavljanju Unije na međunarodnoj sceni i nema mandat Evropskog saveta da se angažuje u ime Unije", naveo je Mišel u pismu Orbanu u koje je Reuters imao uvid.

20:30

Ukrajina zapretila Belorusiji

Potpisivanje sporazuma beloruskih oblasti i gradova sa okupacionim organima "vlasti" Krima je demonstracija priznanja ruske okupacije, objavio je na Fejsbuku prvi zamenik ministra spoljnih poslova Andrij Sibiga.

"Ove zločinačke radnje protiv ukrajinske države imaće posledice za subjekte koji ne poštuju međunarodno pravo", upozorio je Sibiga.

17:47

Ukrajina i Češka dogovorile se o izgradnji fabrike municije u Ukrajini

Ukrajinska državna kompanija Ukroboronservis i češki proizvođač municije Selier i Belot planiraju da izgrade fabriku municije u Ukrajini, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmihal nakon zajedničkih sastanaka dve vlade u Pragu.

Češka Republika je važan saveznik zvaničnog Kijeva u borbi protiv Rusije i predvodila je inicijativu kojom su Ukrajini dostavljene stotine hiljada komada municije iz celog sveta, prenosi Reuters.

16:57

Stiže nagrada za oborene F-15 i F-16

Vojnici koji prvi budu oborili američke avione F-15 i F-16 dobiće nagradu u iznosu od 15 miliona rubalja (170.000 dolara), saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je navelo da su pripadnici grupe „Centar“dobili novčanu nagradu za to što su uništili tenkove NATO u pravcu Avdejevke.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavo je nedavno da SAD i saveznici upravo sada šalju Ukrajini lovce F-16 i da će ih Kijev dobiti tokom leta.
 

15:34

Ukrajinsko javno preduzeće "Ukrenergo" započelo je hitno isključivanje struje kod nekih potrošača u sedam regiona zbog toplotnog talasa i kvarova na energetskim objektima.

15:24

Rusi povukli poslednji patrolni brod?

Poslednji patrolni brod Crnomorske flote Rusije napustio je Krim 15. jula, potvrdio je za "Kyiv Independent" Dmitro Pletenčuk, portparol ukrajinske mornarice.

"Poslednji patrolni brod ruske Crnomorske flote upravo napušta naš Krim. Zapamtite ovaj dan", napisao je Pletenčuk na Fejsbuku.

14:44

Uništen ruski tenk

13:36

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruski sistem PVO oborio je ukrajinski avion Jak-52, šest raketa „atakams“ i 28 dronova;
- Grupa „Istok“ zauzela je povoljnije položaje, ukrajinska vojska izgubila je do 145 vojnika;
- Grupa „Sever“ porazila je tri brigade ukrajinske vojske, odbijeno je pet napada u Harkovskoj oblasti, neprijatelj je izgubio do 230 vojnika;
- Jedinice grupe „Jug“ zauzele su povoljnije položaje, ukrajinska vojska izgubila je u njenoj zoni odgovornosti do 560 vojnika i tek;
- Jedinice grupe „Zapad“ zauzele su povoljnije položaje na frontu i porazile formacije devet ukrajinskih brigada;
- Ukrajinska vojska izgubila je u zoni odgovornosti grupe „Zapad“ do 545 vojnika;
- Grupa „Dnjepar“ uništila je dva skladišta municije ukrajinske vojske, tenk i dve američke haubice M-777, a takođe je likvidirala do 120 ukrajinskih vojnika;
- Grupa „Centar“ poboljšala je taktički položaj, ukrajinska vojska izgubila je do 320 vojnika;
- Ruska vojska nanela je poraz živoj sili i tehnici ukrajinske vojske u 124 rejona.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: