Svet 4

15.07.2024.

16:23

Važan dan za Zelenskog: Ukrajina se sprema za Putina

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedeljak da namerava da sve elemente mirovnog sporazuma pripremi do novembra kako bi Kijev mogao da održi drugi međunarodni mirovni sastanak.

Izvor: Jutarnji.hr

Važan dan za Zelenskog: Ukrajina se sprema za Putina
Profimedia

Podeli:

Prvi sastanak održan je prošlog meseca u Švajcarskoj, a prisustvovali su mu predstavnici 92 zemlje, ali ne i Rusi. Kijev je najavio da bi na sledeću konferenciju mogao da pozove i predstavnike Rusije.

"Postavio sam cilj da u novembru imamo potpuno spreman plan", rekao je ukrajinski lider na konferenciji za novinare.

Zelenski je ovo rekao po povratku u Kijev iz Vašingtona gde je prisustvovao sastanku NATO-a, više od 28 meseci nakon ruske invazije.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova rekao je prošle nedelje da Moskva neće učestvovati na drugom sastanku, iako Kremlj nije bio kategoričan i naveo da još nema jasnih indicija u vezi sa idejom njegovog održavanja.

Ukrajina je saopštila da će se na drugom sastanku razgovarati o planu, koji će raditi desetine zemalja podeljenih u radne grupe.

Zelenski je rekao i da će Ukrajina dobiti deo borbenih aviona F-16 ovog leta, a ostatak do kraja godine, ali da ne može da precizira koliko će ih tačno biti.

"Neće ih biti dovoljno. Oni će nas svakako ojačati, ali da li će ih biti dovoljno da se bore na istom nivou kao i rusko vazduhoplovstvo? Mislim da neće. Čekamo veći broj", rekao je on novinarima.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: