Svet 5

14.07.2024.

19:18

"Neprihvatljivo": Nemačka nema pravo

Nemačka nema pravo da raspoređuje američke rakete dugog dometa na svojoj teritoriji, izjavila je danas predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko pozivajući se na posleratna dokumenta.

Izvor: Tanjug

"Neprihvatljivo": Nemačka nema pravo
Shutterstock/Anelo

Podeli:

"Ovo je jednostavno neprihvatljivo, ako pogledate sve dokumente iz posleratnog perioda, onda Nemačka nema pravo da ima ovakvo oružje, prema ugovorima koji su potpisani", istakla je ona u intervjuu novinaru Pavelu Zarubinom, koji je video snimak objavio na svom Telegram kanalu, preneo je TASS.

Matvijenko je izrazila nadu da se to neće dogoditi i da će, u suprotnom, "ruski odgovor biti oštar i adekvatan".

"Ovo je oruđe Sjedinjenih Država i kolektivnog Zapada da održe svoju hegemoniju kroz zastrašivanje, kroz strah, kroz slanje oružja na sva žarišta, organizovanje obojenih revolucija i rušenje režima", zaključila je predsednica Saveta Federacije.

Dana 10. jula objavljeno je zajedničko saopštenje SAD i Nemačke u kome je navedeno da će Vašington početi da raspoređuje na nemačkoj teritoriji 2026. godine rakete većeg dometa od onih koje su trenutno raspoređene bilo gde u Evropi.

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov rekao je da takvi planovi Vašingtona povećavaju verovatnoću trke u naoružanju i da mogu dovesti do nekontrolisane eskalacije.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: