Svet 1

11.03.2024.

17:00

U korak sa Rusijom: Indija uspešno testirala raketu sa MIRV tehnologijom FOTO

Indija je danas uspešno izvela prvi test rakete domaće proizvodnje sa MIRV tehnologijom, napisao je indijski premijer Narendra Modi na platformi X (Tviter).

Izvor: Tanjug

U korak sa Rusijom: Indija uspešno testirala raketu sa MIRV tehnologijom FOTO
Tanjug/AP/John Raoux (STF)

Podeli:

Indijski naučnici su integrisali tehnologiju koja isporučuje više bojevih glava na različite ciljeve ispaljene iz iste rakete na platformi Agni-V  i najnovija je u indijskoj seriji raketa Agni sa nuklearnim sposobnostima, preneo je Rojters.

Agni-V ima domet od 5.000 kilometara, što ga čini jedinim indijskim kandidatom za kategoriju međukontinentalnih balističkih raketa (ICBM) velikog dometa.

SAD, Britanija, Francuska, Kina i Rusija su među zemljama koje već koriste MIRV rakete, dok ih je Pakistan testirao 2017. godine, prema podacima Centra za kontrolu naoružanja i neproliferaciju.

MIRV je vojna tehnika koja se sastoji u opremanju projektila sa nekoliko bojevih glava nuklearnih ili konvencionalnih od kojih svaka prati nezavisnu putanju prilikom ulaska u atmosferu.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: