Svet 0

13.07.2024.

23:38

Bajdene, zvali su doktora

Poslanici Predstavničkog doma pozvali su doktora predsednika Džozefa Bajdena, Kevina O’Konora, na Kapitol Hil.

Izvor: Tanjug

Bajdene, zvali su doktora
Profimedia/Kyle Mazza / Anadolu

Podeli:

On je pozvan kako bi objasnio svoju umešanost u posao porodice Bajden, koji im je doneo profit od 600.000 dolara, usred zabrinutosti za njegovu objektivnost u proceni zdravstvenog stanja predsednika.

Poslanici zahtevaju dokumente i razgovor sa doktorom O’Konorom u vezi sa njegovim postupcima da pomogne predsednikovom bratu Džejmsu Bajdenu da zaradi 600.000 dolara od ugovora sa Amerikorom, korporacijom ruralnih bolnica, počevši od 2017. godine.

Istovremeno, dugogodišnja bliskost doktora O'Konora sa porodicom Bajden dovela je u pitanje njegovu mogućnost da objektivno proceni i da izvesti o Bajdenovom zdravstvenom stanju. '

'S obzirom na vaše veze sa porodicom Bajden, komitet takođe nastoji da razume da li ste u poziciji da pružite tačne i nezavisne ocene o sposobnosti predsednika da služi“, poručio je u pismu predsednik Komiteta za nadzor i odgovornost Predstavničkog doma Džejms Komer, republikanac iz Kentakija.

O'Konor je u februaru izdao medicinski izveštaj koji je u suprotnosti sa onim što mnogi u javnosti vide o predsedniku, i proglasio ga ''zdravim, aktivnim, robusnim 81-godišnjakom koji je sposoban da uspešno obavlja dužnosti predsednika.”

On retko daje izjave o zdravlju predsednika, ali je ranije ove nedelje, nakon izveštaja da je stručnjak za Parkinsonovu bolest posetio Belu kuću deset puta u poslednje dve godine, saopštio da te posete nisu bile povezane sa Bajdenom, prenosi Vašington tajms.

Doktor je tom prilikom istakao da je neurološki pregled predsednika Bajdena ponovo potvrdio da ''nije bilo nalaza koji bi bili u skladu sa bilo kojim cerebelarnim ili drugim centralnim neurološkim poremećajem, kao što su moždani udar, multipla skleroza, Parkinsonova bolest“ ili druge srodne bolesti.

Ipak, Bajden je u svojim memoarima 2017. godine otkrio da je O'Konor napustio svoju dužnost u Beloj kući 2015, gde je radio za tadašnjeg potpredsednika, kako bi bio uz njegovog sina Boa, koji je bolovao od raka mozga.

U knjizi ''Obećaj mi, tata'', Bajden takođe tvrdi da O'Konor njegovoj porodici znači više od doktora u Beloj kući.

U sudskim dokumentima koji se odnose na tužbu za medicinsku nesavesnost, Sara Bajden, supruga Džejmsa Bajdena, svedočila je 2015. da je O'Konor ''porodični prijatelj'', piše Vašington tajms.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: