Svet 0

13.07.2024.

11:54

Ruski brodovi stigli u Kinu

Dva ruska ratna broda stigla su danas u južnu kinesku luku Džangdžijang kako bi učestvovali u zajedničkim pomorskim vežbama, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Izvor: Beta

Ruski brodovi stigli u Kinu
Profimedia

Podeli:

"Jedna ispostava brodova Pacifičke flote učestvovaće u zajedničkim pomorskim vežbama 'Pomorska interakcija 2024'", objavilo je ministarstvo preko Telegrama uz video snimak ceremonija dočeka brodova.

Vežbe koja će se održati od ponedeljka do srede, predviđa zajedničke manevre u protivvazduhoplovnoj odbrani, borbi protiv podmornica uz učešće specijalizovanih kineskih aviona, saopštilo je rusko ministarstvo. Ministarstvo je poslalo dve novije korvete "Gromki" i "Rezki". 

Kina i Rusija su se u velikoj meri približile od početka ruske ofanzive u Ukrajini 2022. godine i navode da imaju "bezgranično prijateljstvo", učvršćeno voljom da smane uticaj SAD-a i Zapada uopšte na međunarodne odnose.

Pored operacionalne dimenzije pomorske vežbe imaju dimenziju strateškog pozicioniranja, kao što su vežbe koje je ove nedelje vodila kineska vojska u Belorusiji, na granici Pojske i NATO, u vreme kada se održavao samit Alijanse u Vašingtonu i kada Alijansa zaoštrava stavove prema Pekingu. 

Rusija i Kina redovno povećavaju broj i kompleksnost svojih zajedničkih vojnih vežbi, ali njihov nivo interoperabilnossti je u velikoj meri manji nego u NATO, rekli su istraživaši Instituta za stude bezbednosti Evropske unije u izveštaju objavljenom početkom jula. 

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: