Svet 0

12.07.2024.

17:34

Bajdene, pakuj se, sve su zabeležili VIDEO

Demokratski zvaničnici i birači pozivaju predsednika Džoa Bajdena da se povuče iz predsedničke trke usled zabrinutosti zbog njegovih godina i sposobnosti, ali i sve češćih lapsusa, a britanski Skaj njuz izdvojio je njegove najinteresantnije gafove.

Izvor: Tanjug

Bajdene, pakuj se, sve su zabeležili VIDEO
Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Podeli:

Zaključujući uvodno izlaganje na samitu NATO u Vašingtonu, Bajden se obratio ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom rekavši: "Sada želim da dam reč predsedniku Ukrajine, koji ima toliko hrabrosti koliko i odlučnosti", a zatim dodao: "Dame i gospodo, predsednik Putin".

Pošto se u publici čulo negodovanje, Bajden je shvatio grešku i ispravio se rečima: "Pobedićemo predsednika Putina, predsedniče Zelenski" i "Toliko sam fokusiran na to da pobedimo Putina".

Bajden je kasnije na pres konferenciji, posle samita NATO-a u Vašingtonu, napravio još jedan lapsus: "Slušajte, ne bih izabrao potpredsednika Trampa da bude potpredsednik da nije kvalifikovana da bude predsednik, tako da počnimo s tim".

Bajden je to rekao odgovarajući na pitanje novinara Rojtersa da li ima poverenja u Kamalu Haris, aktuelnu potpredsednicu SAD.

Na samitu NATO-a, činilo se da je predsednik SAD pomešao ''šefove kabineta'' sa ''šefom vojske'', napravivši treći gaf u govoru te večeri.

Nemački kancelar Olaf Šolc stao je u odbranu Bajdena, uz opravdanje da se lapsusi dešavaju svakome, prenosi Skaj njuz.

Bajden je nedavno rekao da je ponosan što je prva crna potpredsednica Amerike, takođe misleći na Haris. U februaru, predsednik Bajden je pogrešno tvrdio da se sastao na samitu G7 2021. sa francuskim predsednikom Fransoom Miteranom , koji je umro 1996. godine.

Iste nedelje je rekao da je razgovarao sa nemačkim kancelarom Helmutom Kolom, koji je preminuo 2017, o neredima u američkom Kapitolu, koji su se desili 2021. godine, podseća Skaj njuz.

Prošle godine, predsednik SAD je pomešao ime ragbi tima Novog Zelanda ''All Blacks'' sa britanskim paravojnim snagama Black and Tans tokom posete Irskoj. Kada je vršio funkciju potpredsednika 2015. godine, napravio je neprijatnu šalu kada je tadašnji irski premijer Enda Keni posetio njegovu kuću u Vašingtonu na Dan Svetog Patrika.

''Svako ko nosi narandžastu boju, niste dobrodošli! Samo se šalim", rekao je Bajden, noseći zelenu kravatu u čast praznika. Narandžasta je boja koja se povezuje sa protestantskom većinom u Severnoj Irskoj, dok zelenu koriste uglavnom katolički irski nacionalisti.

Jednom prilikom, Bajden je pohvalio bivšu predsednicu Predstavničkog doma zbog njenog doprinosa poboljšanju ekonomije tokom Velike depresije, koja se dogodila početkom 1930-ih godina, misleći na krizu nakon kraha berze 2008.

Takođe, tokom govora 2020. godine, činilo se da predsednik ima potreškoće u citiranju Deklaracije nezavisnosti.

''Smatramo da su ove istine očigledne, da su svi muškarci i žene stvoreni od strane, uh, znate, znate u čemu je stvar'', izjavio je predsednik SAD, prenosi Skaj njuz.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: