Svet 36

12.07.2024.

23:51

Rat – dan 870: Uzbuna u celoj Ukrajini; Sve je uništeno

Rat u Ukrajini – 870. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 870: Uzbuna u celoj Ukrajini; Sve je uništeno
Profimedia

Podeli:

Najmanje šest osoba je poginulo, a 13 povređeno u ruskom napadu na region Donjecka, tvrde ukrajinski zvaničnici.

Drugi put za mesec dana, telefonom su razgovarali šef Pentagona Lojd Ostin i ruski ministar odbrane Andrej Belousov.

Međunarodna agencija za atomsku energiju usvojila je rezoluciju kojom se osuđuje napad na dečiju bolnicu u Kijevu.

Završeno

22:56

U ruskim napadima na region Donjecka poginulo šest, povređeno 13 osoba

Najmanje šest osoba danas je poginulo, a 13 je povređeno u ruskim napadima na region Donjecka, saopštili su regionalni tužioci. Ruska raketa pala je u blizini administrativne zgrade i autobuske stanice u gradu Mirnograd, severozapadno od grada Donjecka, pri čemu su četiri osobe poginule, a 10 je povređeno, preneo je Rojters.

Guverner Donjecke oblasti Vadim Filaškin objavio je slike sa mesta udara na kojima se vide teško oštećene fasade zgrade i autobus sa razbijenim prozorima.

21:17

Vazdušna opasnost proglašena je na čitavoj teritoriji Ukrajine.
 

20:00

Pogled na Toreck, sve je uništeno

19:00

Nova procena ruskih gubitaka

uska vojska se suočava sa najvećom stopom gubitaka od početka napada na Ukrajinu do sada, sa preko 70.000 vojnika verovatno ubijenih ili ranjenih u maju i junu, tvrdi danas britansko Ministarstvo odbrane.

Povećanje gubitaka povezano je sa tim što je Rusija otvorila novi front u regionu Harkova, istovremeno održavajući isti nivo pritiska na čitavoj liniji fronta od 1.000 kilometara na istoku i jugu Ukrajine, navodi Ministarstvo u svom dnevnom izveštaju, preneo je Politiko.

Iako je ovaj novi pristup povećao pritisak na prve linije fronta, efikasna ukrajinska odbrana i nedostatak ruske obuke smanjuju sposobnost Rusije da iskoristi bilo kakve taktičke uspehe uprkos pokušajima da se linija fronta dalje proširi, navodi se u izveštaju.

Britansko Ministarstvo ocenjuje i da Rusi lagano napreduju protiv ukrajinskih snaga u regionu Donjecka po cenu velikih gubitaka. Ni ruska ni ukrajinska strana ne otkrivaju svoje zvanične podatke o gubicima u ratu.

18:13

Napad na Donjeck – četvoro stradalo, devet povređenih

Najmanje četiri osobe su stradale, a devet njih je povređeno u ruskom napadu u regionu Donjecka, saopštio je regionalni načelnik Vadim Filaškin.

16:34

Zaharova: Rusija ne planira da napadne NATO

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da Moskva ne planira da napadne NATO, kao i da Alijansa koja pojačava tenzije.

Zaharova je rekla da NATO pokušava da "opravda svoje postojanje i ojača kontrolu Vašingtona nad evropskim satelitima".

Optužila je, takođe, Južnu Koreju za ucene i pretnje zbog potencijalnih isporuka oružja Ukrajini.

"Veoma žalimo što spoljna politika Seula koristi NATO narative, ucene i preteće taktike, što je neprihvatljivo za suverene države", rekla je Zaharova.

16:34

Podoljak: Želimo dozvolu za uništavanje ruskih vazdušnih baza

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da Kijev želi da mu saveznici ukinu ograničenje za uništavanje ruskih vazdušnih baze unutar Rusije.

Podoljak je rekao da je Kijev tražio dozvolu za uništavanje takvih vazdušnih baza sa ruskim letelicama, odnosno da napadne "duboko unutar Rusije".

13:38

Gori pogon za popravku vozila

13:37

Ukrajina zamenjuje vojnike u redovnim jedinicama sa zatvorenicima

Oružane snage Ukrajine u Nikolajevskoj i Hersonskoj oblasti zamenjuju vojnike u redovnim jedinicama sa zatvorenicima, rekao je za Sputnjik koordinator nikolajevskog pokreta otpora Sergej Lebedjev.

"Ukrajinske vojnike iz Nikolajevske i Hersonske oblasti su premestili, verovatno, u Harkovsku i Sumsku oblasti, a na njihovo mesto su doveli zatvorenike", rekao je on.

Stanovnik iz Stepovog iz Nikolajevske oblasti je rekao Lebedjevu da su većinu vojnika odveli, da su ostali samo oni u bolnici, ali da su stigli zatvorenici. Kako je istakao, njihov broj se ne zna, ali već hodaju po selu potpuno opremljeni i sa automatskim puškama.
 

09:53

Posada ruskih lovaca bombardera Su-34 izveli su napad na kamufliranu tehniku i ljudstvo ukrajinske vojske u zoni odgovornosti grupe "Zapad".
 

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: