Svet 0

11.07.2024.

22:25

Tramp vs. Bajden – mrtva trka

Ako bi sada bili izbori za predsednika SAD, aktuelni šef države Džozef Bajden bi dobio 46 odsto glasova, a njegov očekivani republikanski protivkandidat Donald Tramp jedan procenat više, 47 odsto.

Izvor: Beta

Tramp vs. Bajden – mrtva trka
Tanjug/AP Photo

Podeli:

To je pokazala nova anketa koju su sproveli Ipsos, Ej-Bi-Si Njuz (ABC News) i Vašington post.

Gledano samo među registrovanim glasačima, Bajden i Tramp su potpuno izjednačeni: 46:46 odsto, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Iz Bajdenovog predizbornog štaba kažu da nema indicija da bi bilo koji drugi kandidat mogao da pobedi Trampa.

Rezultati ove ankete su otprilike isti kao i u anketama sprovedenim pre Bajdenovog lošeg nastupa u TV-debati sa Trampom krajem juna.

Anketa je pokazala da dve trećine Amerikanaca smatra da zbog slabog nastupa tokom te debate 81-godišnji Bajden treba da se povuče kao  predsednički kandidat svoje stranke za drugi mandat.

Anketiran je 2.431 odrasli ispitanik, 32 odsto demokrata, 29 odsto republikanaca i 27 odsto ostalih.

Bajdenov štab je u dopisu danas ukazao da "nema naznaka" da bilo ko osim Bajdena može da pobedi Trampa na izborima u novembru, dok se više demokrata u američkom Kongresu pita da li bi trebalo pozvati Bajdena da se povuče iz predsedničke trke.

U poruci tog štaba u koju je uvid imao američki CBS News, Bajdenovi saradnici kažu da anketa pokazuje da se povećana zabrinutost zbog debate ne odražava na "drastičnu promenu u procentu podrške glasača" i da debata jeste bila udarac za Bajdena, ali da su on i štab njegove kampanje i ranije trpeli udarce.

Demokrate u Senatu, gorenjem domu Kongresa SAD, treba da se danas sastanu sa zvaničnicima Bajdenove predizborne kampanje.

Bajden je ovih dana domaćin samita NATO u Vašingtonu, razgovara s mnogim zvanilnicima iz sveta, a noćas treba da održi konferenciju za novinare na kraju samita.

To se iščekuje s pažnjom jer će predsednik ponovo nastupiti bez pripremljenog teksta koji bi se prikazivao na pomoćnom ekranu kojeg samo on može da vidi dok govori (telepromter), a i odgovaraće na pitanja novinara.

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: