Svet 1

11.07.2024.

20:01

Incident na nebu; NATO digao uzbunu: Presretnuti ruski brodovi i avioni

Snage NATO-a presrele su ove nedelje brodove i avione ruske mornarice u blizini mora i vazdušnog prostora alijanse, usred okupljanja lidera u SAD, prenosi Njuzvik.

Izvor: Index.hr

Incident na nebu; NATO digao uzbunu: Presretnuti ruski brodovi i avioni
EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Podeli:

Nemačka je saopštila da su borbeni avioni Eurofajter Tajfun u misiji NATO-a iz vazduha identifikovali dva ruska aviona MiG-29 u blizini obale Letonije.

Dva ruska lovca su "letela u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora bez plana leta ili kontakta sa civilnom kontrolom vazdušnog saobraćaja", saopštile su nemačke vazduhoplovne snage. 

Objavili su fotografiju na kojoj se vide dva MiG-a 29KR.

Komandant holandske mornarice viceadmiral Rene Tas rekao je da su u ponedeljak tri ruska broda praćena kroz holandske ekonomske vode, koje se protežu na 200 nautičkih milja od obale zemlje.

Tas je na Iks postavio fotografije na kojima se vide dva broda, ruska fregata Neustrašimi i naftaš klase Altaj, oba iz ruske Baltičke flote.

Članice NATO-a okružuju Baltičko more sa svih strana. Pomno se prati kretanje ratnih brodova u ruskoj Baltičkoj floti u Kalinjingradu, eksklavi između Poljske i Litvanije, ka i iz Severnog mora i šireg severnog Atlantskog okeana.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: