Svet 7

11.07.2024.

21:50

Šamar Zelenskom: Ovome se nije nadao

Odluku o uništavanju ruskih raketa koje lete ka zapadnim regionima Ukrajine moraju jednoglasno da donesu sve članice NATO-a, a do tada Poljska odbija da ispoštuje takav zahtev Kijeva, poručio je poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjak-Kamiš.

Izvor: rt.rs

Šamar Zelenskom: Ovome se nije nadao
Profimedia

Podeli:

Prema njegovim rečima, Vladimir Zelenski već dugo traži da članice NATO-a počnu sa obaranjem ruskih projektila. Međutim, Kosinjak-Kamiš napominje da je za tako nešto neophodna jednoglasna saglasnost članica Alijanse, čega trenutno nema, prenosi portal "Ukrajina.ru". 

"Poljska neće samostalno donositi odluke o ovom pitanju, to bi trebalo da bude odluka celog NATO-a," rekao je on.

Nakon što je Vladimir Zelenski sa premijerom Poljske potpisao bezbednosni sporazum, ukrajinska agencija UNIAN prethodno je prenela da Vladimir Zelenski zajedno s Varšavom priprema poseban mehanizam koji će Poljskoj omogućiti da obara ruske rakete i dronove iznad Ukrajine, a koji lete ka poljskoj teritoriji.

Sporazum takođe podrazumeva da Varšava "ohrabruje" državljane Ukrajine da se vrate u svoju domovinu "kako bi služili u oružanim snagama… i drugim bezbednosnim i odbrambenim snagama".

Bilateralni sporazum sa Varšavom je jedan u nizu sporazuma koje je Ukrajina potpisala sa zapadnim zemljama.

Sporazumi imaju za cilj da obezbede dugoročnu vojnu pomoć Kijevu, pošto Ukrajina i dalje nije dobila jasan odgovor u vezi sa svojim potencijalnim članstvom u NATO-u.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: