Svet 0

11.07.2024.

11:54

Tajvan strepi: Kina gomila snage oko ostrva

Tajvan je danas saopštio da pažljivo prati kinesku vojsku, za koju navode da predstavlja rastuću pretnju po region, nakon što je desetine ratnih aviona prošlo u blizini ostrva da bi se pridružile vežbama sa nosačem aviona Šandong na Pacifiku.

Izvor: bangkokpost

Tajvan strepi: Kina gomila snage oko ostrva
EPA/RITCHIE B. TONGO

Podeli:

Kineske vojne vežbe poklapaju se sa samitom NATO-a u Vašingtonu, gde se u nacrtu saopštenja navodi da je Kina postala odlučujući pokretač ruskih ratnih napora u Ukrajini i da Peking nastavlja da predstavlja sistemske izazove Evropi i bezbednosti.

Šandong je prošao blizu Filipina na putu ka pacifičkim vežbama, rekao je u sredu tajvanski ministar odbrane.

U svom dnevnom ažuriranju kineske vojne aktivnosti u protekla 24 sata, objavljenom u četvrtak ujutro, ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je otkrilo 66 kineskih vojnih aviona oko ostrva. Od toga, 39 je prošlo južno i jugoistočno od Tajvana, saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo je u sredu saopštilo da je otkrilo 36 aviona koji su se uputili ka zapadnom Pacifiku kako bi izveli vežbe sa Šandongom.

Ministarstvo odbrane objavilo je dve slike, sliku kineskog lovca J-16 i sliku nuklearnog bombardera H-6, za koje kaže da su nedavno snimljene, ali nije navelo tačno gde ili kada.

"Vojska ima detaljan pregled aktivnosti u morima i vodama oko Tajvanskog moreuza, uključujući avione i brodove kineskih komunista", rekao je portparol ministarstva Sun Li-fang u saopštenju.

Tajvanske snage su pratile dva kineska ratna aviona koja su fotografisana, rekao je on.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: