Svet 2

11.07.2024.

10:50

Formira se nova legija; Zelenski tvrdi: Stotine iz Poljske žele da se pridruže

Stotine Ukrajinaca koji žive u Poljskoj već su izrazili interesovanje da se pridruže ukrajinskoj legiji koja će biti obučavana u toj zemlji, prema nezvaničnim izvorima do kojih je došao izveštač sa radija RMF FM.

Izvor: rmx.news

Formira se nova legija; Zelenski tvrdi: Stotine iz Poljske žele da se pridruže
Profimedia/Jose Colon / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Podeli:

Veliko interesovanje za jedinicu je bilo prisutno i pre nego što je zvanično saopšteno o njenom formiranju. Stvaranje legije proglasili su u ponedeljak u Varšavi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i poljski premijer Donald Tusk.

Legija, koja će biti osnovana i obučena u Poljskoj, sastojaće se od ukrajinskih državljana koji se dobrovoljno javljaju da brane svoju zemlju.

Ova inicijativa je deo bezbednosnog sporazuma koji su u ponedeljak potpisali Tusk i Zelenski.

Prema nezvaničnim informacijama RMF FM-a, dobijenim iz ukrajinskih diplomatskih predstavništava, stotine Ukrajinaca koji žive u Poljskoj žele da se prijave u ovu formaciju.

Ova nova jedinica, inspirisana ukrajinsko-poljsko-litvanskom brigadom, omogućila bi Ukrajincima u Poljskoj da učestvuju u odbrani Ukrajine, izjavio je u ponedeljak Zelenski.

On je pojasnio da će "ukrajinska legija proći obuku u Poljskoj, biti opremljena i naoružana".

Svaki ukrajinski građanin koji odluči da se pridruži legiji mogao bi da potpiše ugovor sa ukrajinskim oružanim snagama, dodao je Zelenski.

Preliminarne procene sugerišu da bi se nekoliko hiljada ukrajinskih izbeglica moglo prijaviti za pridruživanje legiji. Takođe je moguće da bi Poljska mogla da obučava Ukrajince koji borave u drugim evropskim zemljama.
 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: