Svet 0

11.07.2024.

10:00

Kina i Belorusija izvode vojsku na istočnoj granici NATO; Analitičari: Ovo je poruka

Kina ove nedelje organizuje vojne vežbe sa Belorusijom na istočnoj granici NATO-a, u znak eskalacije tenzija između Pekinga i odbrambenog saveza predvođenog SAD.

Izvor: EURACTIV

Kina i Belorusija izvode vojsku na istočnoj granici NATO; Analitičari: Ovo je poruka
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Podeli:

Zajedničke "antiterorističke" vežbe na tlu ruskog saveznika Belorusije u blizini granice sa Poljskom dolaze u trenutku kada se lideri NATO okupljaju na samitu u Vašingtonu, a rat u obližnjoj Ukrajini je na njihovom dnevnom redu.

S obzirom da su odnosi između NATO-a, s jedne strane, i Kine i Rusije, s druge strane, na niskon nivou, analitičari smatraju da je Peking želeo da pošalje poruku upozorenja alijansi.

Kinesko-beloruske vežbe su se održavale i ranije, ali ovo je prvi put otkako je Rusija izvršila invaziju na susednu Ukrajinu, saveznicu u NATO-u, u februaru 2022.

Vežbe su počele 8. jula u Brestu, gradu na granici sa Poljskom, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva odbrane.

U saopštenju se navodi da će manevri trajati do sredine jula, ali se ne navodi tačan broj uključenih kineskih vojnika.

Obe strane rade na "poboljšanju borbenih tehnika i produbljivanju saradnje i komunikacije između dve vojske", dodaje se u saopštenju.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: