Svet 0

11.07.2024.

8:50

NATO otkrio: Američka baza u Poljskoj je spremna za misije

Nova američka baza protivvazdušne odbrane u severnoj Poljskoj, dizajnirana da otkrije i presretne napade balističkih raketa kao deo šireg raketnog štita NATO-a, spremna je za misiju, saopštila je zapadna vojna alijansa.

Izvor: asiaone

NATO otkrio: Američka baza u Poljskoj je spremna za misije
Profimedia

Podeli:

Govoreći na marginama samita NATO-a u Vašingtonu, šef alijanse Jens Stoltenberg rekao je da je spremnost baze važan korak za transatlantsku bezbednost suočena sa rastućom pretnjom koju predstavljaju balističke rakete.

"Kao odbrambeni savez ne možemo da ignorišemo tu pretnju. Odbrana od raketa je suštinski element za NATO-ov ključni zadatak kolektivne odbrane", dodao je on, ističući da su balističke rakete bile široko korišćene u sukobima u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Sistem, nazvan "Aegis Ashore", postavljen je u severnom poljskom gradu Redžikovu i sposoban je da presreće balističke rakete kratkog do srednjeg dometa, navodi NATO.

Saveznički protivraketni štit ima za cilj da zaštiti evropske građane, teritoriju i snage od napada balističkih raketa.

Ostali ključni elementi štita uključuju drugu lokaciju "Aegis Ashore" u Rumuniji, zajedno sa razaračima američke mornarice koji se nalaze u španskoj luci Rota i radar za rano upozoravanje koji se nalazi u turskom gradu Kurečiku.

NATO kaže da je "Aegis Ashore" isključivo odbrambeni sistem. Oko 200 vojnog osoblja stacionirano je na dve lokacije presretača u Poljskoj i Rumuniji, a baza u rumunskom gradu Deveselu je operativna od 2016. godine.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: