Svet 0

11.07.2024.

8:25

Novi rat na pomolu: Južna Koreja će oružjem "Ratovi zvezda" obarati severnokorejske letelice

Južna Koreja ove godine će rasporediti lasersko oružje kako bi oborila severnokorejske bespilotne letelice, postajući prva zemlja na svetu koja je rasporedila i koristila takvo oružje u vojsci.

Izvor: Tanjug

Novi rat na pomolu: Južna Koreja će oružjem "Ratovi zvezda" obarati severnokorejske letelice
Profimedia

Podeli:

Južna Koreja je svoj laserski program nazvala "Projekat Ratova zvezda", prenosi Rojters.

Lasersko oružje koje će imati Južna Koreja je "efikasno i jeftino", sa 1,45 dolara po metku, ali tiho i nevidljivo, navedeno je u saopštenju Uprave za odbrambene nabavke (DAPA), prenosi Rojters.

Lasersko oružje obara leteće bespilotne letelice tako što spaljuje motore ili drugu električnu opremu u dronovima, i to za 10 do 20 sekundi, navedeno je.

Pet severnokorejskih bespilotnih letelica u decembru je prešlo u Južnu Koreju, koja je formalno još u ratu sa Pjongjangom, što je primoralo Seul da iskoristi borbene avione i helikoptere za napad i pokuša da ih obori.

Prvi takav upad dogodio se 2017. godine. Korejski rat okončan je 1953. primirjem, u kojem su se obe strane obavezale da neće "izvršiti nikakav neprijateljski čin unutar, iz ili protiv demilitarizovane zone", ali konačnog mirovnog sporazuma nije bilo.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

21 h

Podeli: