Svet 18

11.07.2024.

23:39

Rat – dan 869: Uništeno; Pronađena masovna grobnica; Silovite borbe

Rat u Ukrajini – 869. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 869: Uništeno; Pronađena masovna grobnica; Silovite borbe
EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Podeli:

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je Rusija lansirala dve balističke rakete "iskander-M" i šest dronova "šahed" u napadu na Ukrajinu.

Tela civila, uključujući i one sa tragovima mučenja, ekshumirana su u Avdejevki, saopštavaju ruske vlasti.

Iz Moskve saopštenje da su ruske snage preuzele kontrolu nad još jednim naseljem u Donjeckoj oblasti.

Završeno

22:12

Šamar Zelenskom: Ovome se nije nadao

Odluku o uništavanju ruskih raketa koje lete ka zapadnim regionima Ukrajine moraju jednoglasno da donesu sve članice NATO-a, a do tada Poljska odbija da ispoštuje takav zahtev Kijeva, poručio je poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjak-Kamiš.

Ceo tekst pročitajte ovde.

21:24

Zelenski: Potrebno je da saveznici ukinu sva ograničenja na ciljeve u Rusiji

Volodimir Zelenski rekao je saveznicima da moraju da ukinu sva ograničenja Kijevu za izvođenje dalekosežnih udara na ciljeve unutar Rusije ako žele da Ukrajina pobedi u ratu sa Moskvom.

Ukrajinski lider je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom rekao da se nada da će saveznici Kijeva dozvoliti takve udare.

Zelenski je opisao svoj sastanak sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom kao "produktivan“.

"Spremamo se da održimo konferenciju o bezbednosti hrane i slobodi plovidbe u Turskoj kao deo sprovođenja odluka mirovnog samita (održanog u Švajcarskoj)“, naveo je Zelenski na Telegramu.

21:23

Erdogan Zelenskom: Turska želi da obnovi žitni sporazum

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom na samitu NATO-a da Turska nastavlja svoje napore da okonča rat Ukrajine i Rusije pravednim mirom.

Ankara je počela da oživljava Inicijativu za crnomorsko žito, rekao je Erdogan ukrajinskom kolegi, dodajući da je Turska spremna na svaku inicijativu, uključujući posredovanje, kako bi se postavili temelji za mir.

21:23

Sinegubov: Ruska bomba ubila dve a ranila osam osoba

Načelnik Harkovske oblasti Oleg Sinegubov objavio je da je ruska bomba ubila dva i ranila osam civila u selu blizu ruske granice.

Sinegubov je na Telegramu naveo da je bomba pogodila oblast privatnih kuća u selu Bilji Kolodjaz.

Kako navodi Rojters, selo se nalazi u oblasti na severu Harkovske oblasti gde su ruske snage u maju izvršile prekogranični upad.

18:31

Medvedev: Put Ukrajine u NATO može da se završi ili nestankom te zemlje ili Alijanse

Put Ukrajine u NATO može se završiti nestankom te zemlje ili Alijanse, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

On je u objavi na platformi Iks citirao odredbu iz deklaracije sa samita NATO-a u Vašingtonu u kojoj se navodi da je Alijansa posvećena podršci Ukrajini na njenom putu ka punoj evroatlantskoj integraciji, što uključuje članstvo u NATO-u.

"Zaključak je očigledan. Moramo učiniti sve da se 'nepovratni put' Ukrajine u NATO završi ili nestankom Ukrajine ili nestankom NATO-a, ili još bolje, oboje", napisao je Medvedev.

18:31

Jermak: Kijev je "zadovoljan" ishodom samita NATO-a

Šef kabineta ukrajinskog predsednika rekao je da je Kijev "zadovoljan“ ishodom samita NATO-a u Vašingtonu.

Andrej Jermak je naveo da bi "sledeći korak“ trebalo da bude poziv Ukrajini da se pridruži NATO-u.

18:31

Sijarto: Nećemo podržati nameru da NATO postane antikineski blok

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto da Budimpešta ne želi da NATO postane "antikineski“ blok i neće dati podršku takvom potezu.

U komentarima na marginama samita NATO-a u Vašingtonu, Sijarto j ocenio da bi prijem Ukrajine oslabio jedinstvo Alijanse.

U nacrtu dekalracije samita, Kina je opisana kao odlučujući pokretač ruskih ratnih napora u Ukrajini i navodi se da Peking nastavlja da predstavlja sistemski izazov Evropi i njenoj bezbednosti.

Peking je te navode ocenio kao pristrasne i da "seju razdor".

17:23

Ukrajina i Rumunija potpisale u Vašingtonu bilateralni bezbednosni sporazum

Ukrajina i Rumunija potpisale su danas desetogodišnji bilateralni bezbednosni sporazum tokom samita NATO-a u Vašingtonu, saopštila je kancelarija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

U saopštenju se navodi da posebnu karakteristiku tog sporazuma predstavljaju specifične tačke koje se odnose na saradnju za jačanje bezbednosti u regionu Crnog mora.

Prema sporazumu, Rumunija će pomoći u uklanjanju mina u Crnom moru. Sporazumom je takođe predviđen doprinos Rumunije u obuci ukrajinskih pilota za avione F-16.

Time je broj bilateralnih bezbednosnih sporazuma koje je Ukrajina do sada potpisala povećan na 23.

Ukrajina je, između ostalih, potpisala i sporazume sa SAD, Velikom Britanijom, Nemačkom i Francuskom. Dokumenti imaju sličan okvir, ali svi imaju svoje specifičnosti.

16:30

Ukrajinci uništili ruski bacač plamena Solncepek

15:26

Novi bilans žrtava napada na Kijev

U ruskom raketnom napadu na Ukrajinu u ponedeljak, 8. jula, poginule su 44, a ranjeno je 196 osoba, uključujući 10 dece, izjavila je danas portparolka Državne službe za vanredne situacije Svitlana Vodolaga prenoseći novi bilans žrtava napada.

"Osmog jula imali smo jedan od najmasovnijih ruskih napada na našu zemlju, posebno na prestonicu. Ujutro su granatirani Kijev, Dnjepar, Krivi Rog i deo Kijevske oblasti. Nažalost, poginule su 44 osobe, a povređeno je 196 ljudi, uključujući 10 dece. Spasioci su spasili 11 osoba, uključujući troje dece", navela je ona, prenosi Ukrinform.

Dodala je da su u Kijevu od posledica napada poginule 33 osobe, 125 je povređeno, među kojima 10 dece.

Prema njenim rečima, 8. jula spasioci su otišli ​​u sedam prestoničkih okruga, a obrađeno je više od 500 prijava u vezi sa povredama od pada krhotina na 18 lokacija.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: