Svet 0

10.07.2024.

18:54

Predsednik Češke: Ukrajincima treba podići moral, jasna perspektiva za članstvo u NATO

Predsednik Češke Petr Pavel ocenio je danas da je važno da se Ukrajini pruži jasna perspektiva za članstvo u NATO.

Izvor: Tanjug

Predsednik Češke: Ukrajincima treba podići moral, jasna perspektiva za članstvo u NATO
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Podeli:

"Za Oružane snage Ukrajine, za građane Ukrajine, neverovatno je važno održati visok moral. Za ovo im je potrebna perspektiva. Perspektiva članstva u NATO značiće da će proces biti definisan kao nepovratan", rekao je češki predsednik pred početak sastanka šefova država i vlada zemalja Severnoatlantske alijanse u Vašingtonu, prenosi Ukrinform.

Pavel je ocenio da je izjava američkog predsednika Džozefa Bajdena o nepovratnosti ukrajinskog puta ka članstvu u NATO "snažna" i dodao da saveznici neće dozvoliti da Ukrajina padne.

"Najhitniji zadatak u ovom trenutku je da se Ukrajini obezbede dodatni sistemi protivvazdušne odbrane", istakao je bivši general NATO.

Pavel je pomenuo inicijativu pet zemalja koju je najavio američki predsednik, koje su se obavezale da će takve sisteme obezbediti što je pre moguće.

Takođe je istakao konsenzus svih saveznika da je Rusija jasno identifikovana kao najveća bezbednosna pretnja NATO-u i da će Ukrajina biti podržana koliko god bude potrebno.

SAD, Nemačka, Holandija, Italija i Rumunija najavile su obezbeđivanje dodatnih sistema PVO Ukrajini.

Reč je o sistemima Patriot, komponentama za njih, SAMP/T, kao i desetinama taktičkih sistema PVO u budućnosti. Lideri NATO-a okupili su se na samitu u Vašingtonu, na kojem alijansa 9, 10. i 11. jula obeležava 75. godišnjicu postojanja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pakt potpisan; "Ovo je bez presedana"

Nemački avioni sposobni za praćenje ruskih podmornica počeće sa operacijama uz obalu Škotske već sledeće godine, u okviru odbrambenog sporazuma koji će biti potpisan između Londona i Berlina.

8:30

23.10.2024.

1 d

Podeli: