Svet 23

10.07.2024.

16:55

General naredio: Spremajte se za veliki rat

Poljska mora da pripremi svoje vojnike za "sukob velikih razmera", rekao je načelnik Generalštaba poljskih oružanih snaga.

Izvor: Index.hr

General naredio: Spremajte se za veliki rat
EPA-EFE/VALDA KALNINA

Podeli:

General Vislav Kukula najavio je da će se broj vojnika na istočnoj granici zemlje povećati sa 6.000 na 8.000 do avgusta.

"Danas moramo da pripremimo naše snage za sukob punog opsega, a ne za sukob asimetričnog tipa", rekao je general Kukula. Poljska je u maju objavila detalje o "Istočnom štitu", programu vrednom 2,5 milijardi dolara za jačanje odbrane duž granice s Belorusijom i Rusijom.

Belorusija i Kina održale su juče vojne vežbe u blizini poljske granice. Granica s Belorusijom je takođe bila žarište otkako su migranti počeli da stižu tamo 2021. Belorusija je otvorila turističke agencije na Bliskom istoku, nudeći novu nezvaničnu rutu ka Evropi. Evropska unija je odgovorila da je potez Minska namerno osmišljen da stvori krizu.

Poljske oružane snage su krajem prošle godine imale oko 190.000 pripadnika. Planiraju da ovaj broj povećaju na 300.000 u roku od nekoliko godina.

Podeli:

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: