Svet 0

10.07.2024.

9:35

Čekalo se i čekalo: A onda je "zagrmeo"! Ili ipak nije?

Američki predsednik Džo Bajden će energično braniti Ukrajinu od ruske invazije, obećao je na samitu NATO-a u Vašingtonu u utorak, koristeći globalnu scenu da pokuša da pokaže saveznicima u zemlji i inostranstvu da je i dalje sposoban da bude lider.

Izvor: Jutarnji list

Čekalo se i čekalo: A onda je "zagrmeo"! Ili ipak nije?
Profimedia

Podeli:

Bajden je rekao da će članice NATO-a poslati u Ukrajinu pet savremenih strateških PVO sistema. Konkretno, radi se o četiri baterije sistema Patriot i jednoj bateriji sistema SAMP-T (za koju neki smatraju da je uporediva sa Patriotom, ako ne i bolja).

SAD, Nemačka i Rumunija bi donirale po jednu bateriju Patriot, dok bi Holandija isporučila komponente potrebne za formiranje četvrte baterije tog sistema. Italija bi donirala sistem SAMP-T, što bi bio drugi takav sistem koji bi Ukrajina dobila. Treba napomenuti da su SAD, Nemačka i Holandija još ranije obećavale nove baterije, pa se pretpostavlja da se zapravo radi o ovim, a ne dodatnim sistemima. U svakom slučaju, velika pomoć za Ukrajinu.

Bajden (81) je izdržao 12 dana mučnih pitanja o njegovoj podobnosti za predsednika, jer se neki od njegovih kolega demokrata i donatora kampanje plaše da će izgubiti izbore 5. novembra nakon blede debate 27. juna.

"Vladimir Putin ne želi ništa manje, ništa manje od potpunog potčinjavanja Ukrajine... i da zbriše Ukrajinu sa mape", rekao je Bajden u dobrodošlici državama članicama NATO-a na samitu.

"Ukrajina može i hoće da zaustavi Putina", odlučan je on.

"Rat će se završiti tako što će Ukrajina ostati slobodna i nezavisna zemlja. Rusija neće pobediti. Ukrajina će pobediti", rekao je Bajden.

Bela kuća se nada da će govorom u NATO-u, najvažnijim političkim govorom od debate, okrenuti stranicu teškog perioda njegovog predsedavanja, iako su neke diplomate na samitu ocenile da je štetu teško izbrisati.

Američki predsednik je u utorak govorio odlučnim i samouverenim glasom uz pomoć merača krvi i u velikoj meri je izbegao verbalne gafove i znake konfuzije koji su karakterisali njegov debatni nastup.

Bajden je govorio u sali sa pozlaćenim zidovima u kojoj je potpisan ugovor o stvaranju NATO-a, a govor je upotpunjen muzičkim nastupima mornaričkog hora.

"Danas je NATO jači nego što je ikada bio u svojoj istoriji", rekao je on.

Predsednik se opire pozivima da izađe iz trke protiv republikanca Donalda Trampa (78), obećavajući da će ga pobediti u novembru. Do sada je zadržao javnu podršku većine partijske elite.

Američki predsednik je obnovu tradicionalnih saveza u inostranstvu učinio centralnim delom svoje spoljne politike nakon što je Tramp izazvao saveznike kao deo pristupa "Amerika na prvom mestu". Pobednik novembarskih izbora mogao bi da ima značajan uticaj na budućnost NATO-a, Evrope i ostatka sveta.

"Ne vidimo kako on može da se vrati na površinu posle te debate", rekao je jedan evropski diplomata, koji je odbacio govor od utorka kao dokaz Bajdenove izdržljivosti otkako je napisan.

"Ne mogu da ga zamislim na čelu SAD i NATO-a još četiri godine."

Tramp je sugerisao da, ako osvoji drugi mandat, neće braniti članice NATO-a ako dođu pod vojni napad i ne ispune cilj alijanse za odbranu od 2 odsto svog godišnjeg BDP-a. On je takođe doveo u pitanje količinu pomoći Ukrajini za borbu protiv ruske agresije.

Bajden je svoje obraćanje završio iznenađenjem za generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, predsedničkom medaljom slobode. Stavljajući na vrat norveškom političaru najvišu američku civilnu čast, pripisao mu je zasluge za oživljavanje 32-članog saveza.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: