Svet 15

10.07.2024.

9:10

Napad na bolnicu je bio samo uvod: Počinje specijalna operacija ruske vojske?

Rusi su izveli jedan od najbrutalnijih raketnih napada na Kijev, u kojem je, po najnovijim podacima stradalo 43 ljudi, a pogođena je i dečja bolnica Ohmadit. Dva su razloga za ovakav napad u kojem su stradali uglavnom civili, smatraju vojni analitičari.

Izvor: Jutarnji list

Napad na bolnicu je bio samo uvod: Počinje specijalna operacija ruske vojske?
EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Podeli:

Naime, ovo je jasno poruka Moskve uoči samita NATO-a u Vašingtonu, koji počinje 9. jula, povodom 75. godišnjice osnivanja tog vojno-političkog saveza, a na kojem će se, između ostalog, raspravljati o daljoj pomoći Ukrajini. 

Odobren je paket pomoći NATO-a od 40 milijardi dolara, a očekuje se da bi 2025. godine moglo biti odobreno još najmanje 60 milijardi dolara, navode ukrajinski mediji.

Očekuje se da će na sastanku NATO biti saopšteno da će SAD Kijevu obezbediti dodatne protivvazdušne odbrambene sisteme, posebno isporukom dodatnih "kompleta" protivraketnog sistema Patriot. 

Ovo se, navodi Glas Amerike, može zaključiti iz govora ambasadorke SAD u NATO-u Džulijane Smit, koja je rekla da su Ukrajinci u aprilu tražili od NATO-a sedam sistema Patriot, koji će stići "u narednih nekoliko dana".

Osim toga, prema rečima američke ambasadorke u NATO-u, tokom samita u Vašingtonu biće pripremljena mapa puta za "most ka članstvu" Ukrajine u Alijansi. 

Podsetimo, uskoro, konačno, stižu avioni F-16, za koje su ukrajinski piloti već obučeni. Reč je o 85 aviona u naredne četiri godine.

Ali ruski napad nije bio samo poruka uoči sastanka NATO-a. 

Vojni analitičari smatraju da se ovakav napad na civilne ciljeve i infrastrukturu sprovodi u okviru "operacije" koju ruska vojska definiše kao "slamanje volje za otporom", odnosno da ima za cilj "depresiju stanovništva" i otežava im bilo kakav normalan život u ovim ionako teškim ratnim okolnostima. Dakle, gađaju se infrastrukturni i komunalni ciljevi – gađaju se elektrane, vodovodi i civilni ciljevi, kao što je sada dečija bolnica, kako bi se stvorila atmosfera očaja i beznađa. Zbog ovog napada na Kijev sastaće se i Savet bezbednosti UN, na inicijativu Velike Britanije, Francuske, SAD, Slovenije i Ekvadora.

Ukrajina je odmah odgovorila na raketni napad na Kijev napadom na ciljeve u čak šest ruskih regiona. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je u Varšavi potpisao desetogodišnji sporazum o međusobnoj bezbednosti sa Poljskom, rekao je da će "moralni izrodi u Kremlju biti kažnjeni zbog napada na dečiju bolnicu". 

Tako su dronovi napali regione u Rusiji: Volgograd, Astrahanj, Voronjež, Kursk, Rostov i Belgorod. Prema pisanju ruskih medija pogođena je rafinerija nafte Volgogradskoj oblasti, a poremećen je i vazdušni saobraćaj jer su pogođeni aerodromi u Volgogradu i Astrahanu. Zbog pogođenih trafostanica i elektrana, struje nema u delovima Rostovske i Belgorodske oblasti. Ruski mediji javljaju da nema ljudskih žrtava.

Situacija na ratištu poslednjih dana nije donela veće promene. Ruska ofanziva se polako spušta, a iako su napredovali na nekim delovima fronta, očigledno je da, bar za sada, nije došlo od najavljenih velikih upada u Harkov i Crno more. 
Naime, Rusija nije uspela da iskoristi situaciju kada je pre dva meseca Ukrajina bila suočena sa nedostatkom naoružanja, posebno artiljerijske i raketne municije na liniji fronta. Međutim, ne očekuje se ni ukrajinska ofanziva.

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: