Svet 21

10.07.2024.

23:51

Rat – dan 868: Sprema se totalno uništenje?; Odzvanjaju uzbune; Rusi žestoko napali

Rat u Ukrajini – 868. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 868: Sprema se totalno uništenje?; Odzvanjaju uzbune; Rusi žestoko napali
Profimedia

Podeli:

Novi šef britanske vlade Kir Starmer jasno je stavio do znanja da Ukrajina može da koristi britanske rakete "storm šedou" za gađanje vojnih ciljeva na teritoriji Rusije.

Kremlj je odgovorio da je u pitanju još jedan neodgovoran potez Britanije i da će Rusija odgovoriti.

Zemlje članice NATO-a će tokom samita u Vašingtonu izneti svoje namere da se obezbedi Ukrajini 40 milijardi evra iduće godine, saopštila je Bela kuća.

Završeno

21:45

Nacrt dekalarcije samita NATO: Ukrajina se "nepovratno" kreće ka članstvu

Ukrajina nepovratno kreće ka članstvu u NATO-u, navodi se u nacrtu završne deklaracije Samita u Vaštingtonu, prenosi Gardijan.

U deklaraciji se takođe ponavlja prethodni stav da će Ukrajina dobiti formalni poziv da se pridruži "kada se steknu uslovi“.

20:52

Uzbuna na teritoriji cele Ukrajine


Uzbuna za vazdušni napad objavljena je na teritoriji cele Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.
 

19:12

Zelenski Šolcu: Zahvalni smo Nemačkoj na sistemu "Patriotu", treba nam više PVO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je tokom posete Vašingtonu održao sastanak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, tokom kojeg je ukazao na kritičnu važnost hitnih isporuka dodatnih sistema PVO Ukrajini.

"Najava isporuke dodatnih Patriot sistema je važna i mi smo zahvalni Nemačkoj i našim partnerima na ovom koraku. Istovremeno, potrebna nam je veća pomoć da se suprotstavimo ruskim vazdušnim udarima: više sistema protivvazdušne odbrane i aviona F-16", rekao je Zelenski, navodi se u saopštenju pres službe predsednika.

Tokom sastanka, lideri su osudili ruski napad na dečju bolnicu "Okmatdit". Zelenski je zahvalio Nemačkoj na spremnosti da primi pacijente.

19:11

Kirbi: Eskalacija sukoba ne bi bila dobra ni za Ukrajinu ni za Poljsku

Portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je za Poljski radio da eskalacija sukoba ne bi bila dobra ni za Ukrajinu ni za Poljsku.

"Niko ne želi da ovaj rat eskalira", rekao je Džon Kirbi odgovarajući na pitanje o zahtevu Ukrajine da se ruske rakete obaraju sa poljske teritorije.

"Želimo da tražimo načine da Ukrajinu učinimo efikasnom, ali ne želimo eskalaciju. Ne bi bilo dobro za Ukrajince, ne bi bilo dobro za Poljake, ne bi bilo dobro ni za koga", rekao je on.

18:43

Stoltenberg: Paket pomoći Ukrajini sastoji se od pet delova

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da se paket pomoći Ukrajini sastoji od pet delova i da očekuje od zemalja članica Alijanse da se oko njega slože.

Stoltenberg je novinarima u Vašingtonu rekao da je ovaj NATO samit "istorijski", jer članice slave 75. godišnjicu postojanja najuspešnijeg saveza u istoriji, ali da će lideri zemalja učiniti nešto više od slavlja - doneće važne odluke za budućnost

"Očekujem da se saveznici slože oko značajnog paketa pomoći za Ukrajinu koji se sastoji od pet delova. Prvi je da NATO pruži bezbednosnu pomoć i obuku Ukrajini, zatim da (NATO) obeća da će dugoročno nastaviti da pruža podršku (Ukrajini), najava trenutne podrške, uključujući protivvazdušnu odbranu, nove bilateralne sporazume o bezbednosti i intenziviranje rada na interoperabilnosti između ukrajinskih snaga i snaga NATO-a, uključujući i novi centar za obuku i avijaciju u Poljskoj", rekao je Stoltenberg novinarima u Vašingtonu na marginama samita.

18:42

Lokalne vlasti: Raketni udar na Nikolajev – jedan poginuli, osmoro ranjeno

Jedna osoba je poginula, a osmoro je ranjeno u ruskom raketnom udaru na regionu Nikolajeva, naveo je lokalni načelnik.

Vitalij Kim u objavi na Telegramu rekao da je pogođen civilni objekat u gradu Voznesensku.

Kako je dodao među povređenima je i gradonačelnik Voznesenska.

Uoči udara, ukrajinsko vazduhoplovstvo objavilo je uzbunu za vazdušni napad na južne regione zbog aktivnosti ruske avijacije.

16:57

Potpisan sporazum sa Luksemburgom

Ukrajina je danas u Vašingtonu potpisala bezbednosni sporazum sa Luksemburgom, saopštio je kabinet predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Potpisivanjem najnovijeg bezbednosnog sporazuma, ukupan broj ukrajinskih bezbednosnih sporazuma sa saveznicima iznosi 22, preneo je Rojters. U sporazumu su navedeni različiti putevi za saradnju između dve zemlje, uključujući vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: