Svet 7

09.07.2024.

21:50

Ukrajina priprema drugu kontraofanzivu: Dva faktora su ključna

Odlučujući faktor nove ofanzive Ukrajine, ako do nje ipak dođe, jeste vreme. Teže je kročiti na puteve razbacane od kiše u jesen ili zimu nego leti, pa je prozor mogućnosti za Oružane snage Ukrajine toplo i suvo vreme od juna do kraja oktobra.

Izvor: Novosti

Ukrajina priprema drugu kontraofanzivu: Dva faktora su ključna
EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Podeli:

U isto vreme planirana je i prošlogodišnja neuspela kontraofanziva na zaporoškom i južnodonjeckom pravcu.

Međutim, komanda Oružanih snaga Ukrajine i dalje čeka rusku ofanzivu u nekoliko pravaca, predviđenu za sredinu – kraj leta 2024. godine, tako da se tajming novog udara Oružanih snaga Ukrajine može prilagoditi.

Verovatno će Oružane snage Ukrajine moći da sastave nove/restaurirane oklopne transportere i tenkove za napad. Značajan deo nabavke opreme sada nije zvaničan, kao od 2022. godine, već tajni, što ruskoj strani donekle otežava obračun vojne pomoći koju zapadne zemlje prebacuju Ukrajini.

Istovremeno, sve više uzima maha mobilizacija u okviru koje se jučerašnji invalidi prepoznaju kao podobni i brzo šalju na front (od 1. jula mobilizacija je pojačana i proširiće se na neke kategorije učenika).

Ovo razlikuje situaciju iz 2023. od sadašnje, pošto su u prošlogodišnjoj ofanzivi bile uključene elitne trupe i motivisane snage, ali da se od osam do 12 brigada okupi isključivo od snaga koje je mobilisala Ukrajina.

Pitanje efikasnosti ovih snaga u ofanzivi treba proučavati odvojeno, jer je u Harkovu postoji verovatnoća da će se prisilno mobilisani pre predati nego da se bore.

Drugi važan faktor ostaje dolazak lovaca F-16 u Ukrajinu. Uz pomoć ovih aparata, Oružane snage Ukrajine mogu planirati udare na pozadinu Oružanih snaga Rusije i pokušaje obaranja frontovskih bombardera Su-34, nosača bombi FAB-500 sa UMPK modulima. Nakon toga može početi kopnena operacija.

Kako bi napredovale snage Ukrajine

Postoji nekoliko opcija za manevar, a sve će direktno zavisiti od ciljeva. Ako bude potrebna još jedna informativna operacija, sve snage mogu biti bačene u oblast Harkova, gde se razvija teška situacija za Oružane snage Ukrajine.

Takođe ne treba isključiti pokušaje napada u blizini sela Rabotino, nedavno opozvanog od Oružanih snaga Ukrajine tokom teških borbi.

Takođe verovatno ostaje pravac Zapadno Zaporožje u oblasti Pjatihatoka, kao i susedni Hersonski deo duž leve obale Dnjepra: Nova Kahovka – Kozački logori – Goli pristan.

Oružane snage Ukrajine su prošle godine pokušale da sprovedu plan u ovom pravcu, ali nisu postigle uspeh.

Najopasniji za Ruse, u smislu udara Oružanih snaga Ukrajine, ostaje južnodonjecki pravac sa strane Velike Novosjolke. Veliki broj rezervi se ovde akumulira već duže vreme (otprilike od početka maja).

Velika je aktivnost i zapadnih HIMARS MLRS, uz pomoć kojih Oružane snage Ukrajine pokušavaju da love rusku artiljeriju.

Veliki obim cevne artiljerije Oružanih snaga Ukrajine postepeno se koncentrišu na istom području, čiji zadaci, poput HIMARS-a, uključuju i borbu protiv baterija.

Rezerve i odbrambeni položaji

Istovremeno, ne zaboravite da su u drugim pravcima (Kupjansk, Časov Jar, Kurakovo) Oružane snage Ukrajine prinuđene da drže velike rezerve za odbranu i skoro ih je nemoguće pomeriti odavde bez štete po taktičke i operativne situacija.

Oružane snage Ukrajine moraju da drže velike rezerve za odbranu na svim frontovima. To izaziva potrebu za stalnim jačanjem pozicija i stvaranjem strateških rezervi, što dodatno otežava pripreme za ofanzivu.

Međutim, komanda Oružanih snaga Ukrajine shvata da će bez aktivnih ofanzivnih dejstava biti izuzetno teško održati pozicije i ostvariti postavljene ciljeve.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: