Svet 23

09.07.2024.

10:58

Orban najavio egzodus? Razgovarao sam i sa Putinom i sa Zelenskim... Stvari ovako stoje

Mađarski premijer Viktor Orban dao je intervju za nemački Bild po poseti Kijevu i Moskvi, gde je razgovarao s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Izvor: b92.net/Bild

Orban najavio egzodus? Razgovarao sam i sa Putinom i sa Zelenskim... Stvari ovako stoje
Tanjug/Valeriy Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Podeli:

On je otkrio šta mu je Putin rekao u Kremlju, a svoju "misiju" opravdava navodnom eskalacijom na bojnom polju.

Prokomentarisao je za Bild svoje razgovore sa Zelenskim i Putinom.

"Obojici sam postavio isto pitanje. Pitao sam oba šefa država (Zelenskog i Putina, prim.a.) da li postoji šansa da pristanu na privremeno primirje koje bi ubrzalo mirovne pregovore. Da krenemo od prekida vatre. Jer u ovom trenutku svi razmišljaju u drugom pravcu, oni prvo žele da postignu mirovni sporazum, a tek onda da proglase primirje", rekao je Orban.

"I Rusi i Ukrajinci odgovorili su isto: Primirje je u interesu neprijatelja jer će tokom primirja imati vremena da se reorganizuju i pripreme za nastavak rata", dodao je mađarski premijer.

Kako je Orban za Bild istakao, razgovori sa suprotstavljenim stranama u ratu jasno su mu pokazali da će naredna dva ili tri meseca biti brutalnija nego što mislimo. Kako je rekao, situacija na frontu će biti još gora. 

"U narednih nekoliko meseci stvari će se pogoršati na frontu. Rusija ima više oružja i Rusi su odlučniji. Tako da će energija sukoba, broj mrtvih, broj žrtava biti brutalniji nego u poslednjih sedam meseci, iako je i period pre toga bio veoma brutalan", kazao je mađarski premijer. 

"Ne raspravljam se o tome ko je u pravu, a ko nije. Jer moj cilj je mir i prekid vatre", zaključio je Orban. 

Pročitajte još: 

Podeli:

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: