Svet 0

09.07.2024.

13:13

Najviši stepen upozorenja: Toplotni talas ubija

U jeku talasa neuobičajeno visokih temperatura i povišene vlažnosti vazduha u Japanu, vlasti te zemlje upozorile su danas građane na rizik od toplotnog udara u Tokiju i u područjima na istoku i zapadu zemlje.

Izvor: Tanjug

Najviši stepen upozorenja: Toplotni talas ubija
EPA/EVERETT KENNEDY BROWN

Podeli:

Toplotni talas u Japanu je već izazvao nekoliko smrtnih slučajeva, zbog čega su mnogi Japanci odlučili da iskoriste nova, tzv. "hlađena skloništa" koja su otvorena u Tokiju, prenosi Rojters.

Vlasti su pozvale građane da izbegavaju fizičke aktivnosti, a ministarstvo za životnu sredinu izdalo je najviši stepen upozorenja.

Mediji su preneli da je u poslednjih nekoliko dana više desetina ljudi hospitalizovano zbog toplotnog udara, navodeći da je bilo i smrtnih slučajeva od posledica toplotnog udara.

U gradu Šizuoka temperature su u ponedeljak dostigle rekordnih 40 stepeni Celzijusa, dok su u drugim područjima, uključujući Tokio, zabeležene rekordno visoke temperature za ovo doba godine.

Kompanija TEPCO, glavni snabdevač električnom energijom u Tokiju, bila je primorana da kupi struju od druge elktrodistributivne firme kako bi se pripremila za očekivani porast potrošnje.

Japanski ministar trgovine Ken Saito izjavio je danas da vlada pažljivo prati situaciju i preduzimaće sve mere kako bi osigurala stabilne isporuke električne energije.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: