Svet 5

09.07.2024.

10:14

Jedna zemlja sve bliža NATO-u: "Odlučni smo..."

Premijer Japana Fumio Kišida izjavio je danas da produbljivanje vojne saradnje Rusije sa Severnom Korejom pokazuje da bi Japan trebalo da uspostavi bliže veze sa NATO-om.

Izvor: Tanjug

Jedna zemlja sve bliža NATO-u: "Odlučni smo..."
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Podeli:

"Bezbednosti evroatlantskog i Indo-pacifičkog regiona su neodvojive, a agresija Rusije na Ukrajinu i njena produbljena vojna saradnja sa Severnom Korejom su snažan podsetnik na to. Japan je odlučan da ojača svoju saradnju sa NATO-om i svojim partnerima", rekao je Kišida za Rojters uoči NATO samita koji danas počinje u Vašingtonu.

Južna Koreja, Australija i Novi Zeland, koji su zajedno sa Japanom poznati kao "Indo-pacifička četvorka" (IP4), prisustvovaće samitu sa liderima Alijanse.

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jel izjavio je ranije Rojtersu da planira da razgovara o pretnji koju Pjongjang predstavlja za Evropu zbog produbljivanja veza sa Rusijom.

Severnokorejski lider Kim Džong Un potpisao je prošlog meseca sporazum o zajedničkoj odbrani sa Rusijom, tokom prve posete ruskog predsednika Vladimira Putina Pjongjangu i tada izrazio svoju "punu podršku" ruskoj strani u ratu u Ukrajini.

SAD i njihovi saveznici optužuju Pjongjang da obezbeđuje balističke rakete i artiljerijske granate koje Rusija koristi u ratu u Ukrajini i strahuju da bi Moskva zauzvrat Severnoj Koreji mogla da pruži podršku u razvoju nuklearnih raketa.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: