Svet 6

09.07.2024.

8:10

To je to, Rusi su VIDEO

Služba sigurnosti Ukrajine (SSU) definisala je ruski napad na Nacionalnu dečju specijalizovanu bolnicu u Kijevu kao ratni zločin i pokrenula kazneni postupak u vezi s tim.

Izvor: Klix.ba

To je to, Rusi su VIDEO
Tanjug/AP Photo/ Evgeniy Maloletka

Podeli:

Prvi izveštaj istražitelja SSU-a pokazuju da su Rusi koristili krstareću raketu Kh-101 lansiranu iz vazduha za napad na medicinsku ustanovu.

Dokazi za to pronađeni su na mestu tragedije, posebno olupina zadnjeg dela tela Kh-101, označena serijskim brojem, i deo kormila iste rakete.

"Služba sigurnosti učiniće sve kako bi osigurala da se neprijatelj suoči s maksimalnom odmazdom za svaki svoj ratni zločin, uključujući i napad na Ukrajinu. Ova odmazda će biti isporučena u skladu sa zakonom i moralom. Teroristička država nije apstraktna stvar ili koncept. Postoje konkretna imena ubica i ništa ih neće spasiti od pravde", naveli su u saopštenju.

Od večeri 8. jula poznato je da su dve osobe ubijene i više od 50 povređeno u ruskom napadu na dečju bolnicu u Kijevu.

Kijevska gradska uprava je izvestila da su poginuli doktor i član porodice pacijenta u bolnici.

Povređeno je sedmero dece, od kojih je četvoro prevezeno u drugu bolnicu. Podaci se još utvrđuju, jer je akcija potrage i spašavanja u toku.

"U bolnici je u trenutku raketnog napada bilo više od 600 pacijenata i najmanje toliko bolničkog osoblja. Evakuacija pacijenata se nastavlja. Zgrada toksikologije, u kojoj se nalazi odeljenje za hroničnu i akutnu intoksikaciju (gde se deca podvrgavaju dijalizi) te dečje bolnice, potpuno je uništena. Na zgradi stare hirurgije popucala su gotovo sva stakla, a velika su oštećenja pretrpela dva hirurška i dva somatska odeljenja, jedinica intenzivne nege i operaciona jedinica. U novoizgrađenoj zgradi oštećeno je 13 jedinica, od toga osam hirurških, pet onkoloških, dve intenzivne njege, operacijski odeo i radiologija i radioterapija. Oštećen je i deo jedine onkohematološke laboratorije u zemlji", navodi se.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: