Svet 0

08.07.2024.

23:12

Stokholm: Rusija najveća bezbednosna pretnja za Švedsku

Rusija je najveća bezbednosna pretnja sa kojom se Švedska i njeni saveznici suočavati u narednih nekoliko godina, navodi se u nacrtu nove strategije nacionalne bazbednosti koju je danas objavila švedska vlada.

Izvor: Tanjug

Stokholm: Rusija najveća bezbednosna pretnja za Švedsku
Profimedia

Podeli:

Ne može se isključiti oružani napad na Švedsku ili njene saveznike", navodi se u nacrtu strategije koja bi trebalo da važi do 2030. godine, objavljenom na sajtu švedske vlade.

U novoj strategiji, Švedska je navela da je takođe preduzela korake da zaštiti svoju stratešku imovinu, posebno na severu zemlje.

Ruski napad na Ukrajinu u februaru 2022. godine doveo je do toga da Švedska u martu ove godine zvanično postane članica NATO-a, nakon više od dva veka vojne neutralnosti.

"Ozbiljnost ruske pretnje zavisiće od toga šta se dalje bude dešavalo u ratu u Ukrajini", rekao je švedski ministar odbrane Pal Jonson na brifingu za novinare.

Jonson je naveo da je ruski prag za upotrebu vojne sile "nizak", ocenjujući da je Moskva "spremna da preduzme velike političke i vojne rizike".

Švedska rudarska grupa objavila je u januaru 2023. godine da je otkrila "najveće poznato nalazište retkih minerala" u Evropi na švedskom Arktiku.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: