Svet 2

08.07.2024.

21:25

NATO van sebe; Jedna članica (a nije Mađarska) im zadaje "glavobolju"

Ovonedeljni samit u Vašingtonu postaće neprijatan za Kanadu, jer saveznici pritiskaju više novčanih obaveza.

Izvor: Politico

NATO van sebe; Jedna članica (a nije Mađarska) im zadaje "glavobolju"
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Podeli:

Kanada već deceniju izbegava svoju posvećenost NATO-u. Možda neće moći da izdrži još dugo, piše Politico.

Tokom proteklih nekoliko godina, Otava je postala van snage među 32-članom alijansom. Nije uspela da postigne ciljeve domaće vojne potrošnje, nije ispunila standarde za finansiranje nove opreme i ne planira da to postigne.

To je stav koji je frustrirao saveznike nadaleko i naširoko - od Bele kuće do sala Kongresa do prestonica širom Evrope. I to će biti na umu članicama kada se ove nedelje okupe u Vašingtonu na Samitu NATO-a, gde se očekuje da će pritisnuti Otavu da dođe do novca, istovremeno upozoravajući da bi stvari mogle biti mnogo gore ako se Donald Tramp vrati u Belu kuću.

"Ono što se dešava sada kada svi troše više, činjenica da Kanađani ni ne pokušavaju postala je očigledna", rekao je Maks Bergman, bivši zvaničnik Stejt departmenta za kontrolu naoružanja.

Možda je iznenađujuće da Kanada zaostaje u potrošnji iako je dokazano da je snažan saveznik u drugim arenama, od kupovine američkog oružja do bliske saradnje sa SAD u odbrani Severne Amerike do raspoređivanja trupa u Iraku i Avganistanu.

Ali intervjui sa pola tuceta diplomata iz zemalja NATO-a jasno pokazuju da su saveznici, kada su u pitanju troškovi odbrane, na ivici trpljenja.

"Oni će nastaviti da budu tvrdoglavi jer ne postoji stvarna kazna za neispunjavanje cilja alijanse", rekao je jedan službenik američkog Kongresa, koji je, kao i drugi citirani u ovoj priči, dobio anonimnost da slobodno govori o bliskom savezniku i dodao:

"Evropljani su frustrirani što ih kritikuju, a Kanada ne oseća isti pritisak iz Vašingtona."

Jedna od 12 članica osnivača NATO-a, Kanada, je spremno potpisala obećanje iz 2014. da će potrošiti 2 procenta BDP-a na odbranu nakon što je Vladimir Putin zauzeo Krim u Ukrajini.

Alijansa kao celina je možda bila spora da stigne do toga, ali ove godine će 23 od 32 članice NATO-a postići cilj jer na istočnom frontu alijanse rastu strahovi zbog Putinovih planova.

Dve drđave od onih koji ne žele da se drže dogovora su Kanada i Belgija, od kojih obe ne samo da ne ispunjavaju cilj od 2 odsto, već i zahtev da potroše 20 odsto od toga na novu opremu.

Za razliku od Kanade, međutim, Belgija kaže da će postići taj cilj do 2035. Kada će Kanada? Neće reći, piše Politico.
 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: